font documental:
Fons Fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya.
Es tracta d’una seqüència de 18 imatges -amb placa de vidre estereoscòpica- identificades totes elles el mateix dia: el 7 de desembre de l’any 1924.
autor:
El Sr. Albert Oliveras i Folch (1900-1989)
Fou un empresari afeccionat a la muntanya i a la fotografia que va dur a terme una notable activitat dins la secció de muntanya del Centre Excursionista de Catalunya. Nascut a Montevideo, va fugir a Sud-Amèrica en començar la Guerra Civil espanyola i va tornar a Catalunya ja durant la dictadura franquista. A partir d’aquest moment i fins la seva mort, va realitzar diversos viatges a l’Uruguai i a l’Argentina durant els mesos d’hivern al nostre hemisferi.
Com a membre del CEC destaquen les seves publicacions al Butlletí i les conferències que va realitzar, activitats relacionades exclusivament amb la muntanya i l’esquí.
La seva producció té un contingut acord amb la seva passió per l’alta muntanya, per la qual cosa les imatges són majoritàriament d’aquesta temàtica. Cal fer notar que no es limiten a aspectes paisatgístics, sinó que serveixen de referència per conèixer l’evolució de l’escalada i l’esquí durant el primer terç del segle XX. Complementàriament, hi ha una petita sèrie d’imatges sobre els fets d’octubre de 1934 i un extens conjunt sobre l’Argentina i l’Uruguai.
En el seu testament l’autor llegava el fons a l’AFCEC, de manera que va ingressar l’any 1989. Està compost, aproximadament, per 5.000 plaques negatives de vidre de 6×13 cm estereoscòpiques, 5.000 positius en plaques de vidre de 6×13 cm estereoscòpic, 3.500 negatius de nitrat de cel.lulosa 6×13 cm estereoscòpics, 22.000 imatges en negatius de 35 mm, i uns 180 esplèndids àlbums amb positius de gelatina i plata sobre paper.
recorregut caminada:
Es tracta d’una travessa per Bellmunt. Semblaria per les imatges que la mateixa es va iniciar passant per Sant Vicenç de Torelló, Santuari de Bellmunt i baixada en direcció a Sant Quirze de Besora.
També podriem deduïr que l’aproximació es va fer en tren.
El recorregut previsible hauria estat:
Sant Vicenç de Torelló, Sant Pere de Torelló, Santuari de Bellmunt -pel camí vell-, Coll de Hi Era de Massa, Casa pagès El Mir, Santa Maria de Besora i Sant Quirze de Besora.
Es respecten els literals que porten incorporats cada fotografia.
Un comentari hi voldria afegir sobre la boira que apareix a les imatges: moltes vegades havia sentit dir a gent de Sant Pere de Torelló que la boira al poble -recordem que es troba força enlairat en relació a la Plana de Vic- havia arribat arrel de la construcció del pantà de Sau. Que “nosaltres abans no en teníem mai de boira”…
Bé, sembla que no és ben bé així. El dia 7 de desembre de l’any 1924 el pantà de Sau no existia i de boira n’hi havia.
imatges