ruta
Passejada per visitar l’espectacular bauma del Teixidor, situada a cavall entre les comarques del Ripollès i el Bisaura. La bauma havia estat habitada fins no fa massa anys i per això encara s’hi troben restes d’edificacions.
resum
Aproximació en cotxe fins a la pista forestal que va de Santa Maria de Besora en direcció a Llaés i Ripoll, amb agradable i planera caminada fins a la Bauma del Teixidor, passant per sota el castell de Llaés. També podrem veure el bonic paratge i conjunt d’edificacions que conformen la casa de pagès del Teixidor.
El camí a peu d’anada i de tornada és el mateix.
temps estimat i distància
2 hores i 45 minuts
8 kms.
dificultat
Baixa. És aconsellable portar una llanterna per veure l’interior de les edificacions que encara queden a la bauma. Això si, cal tenir molta cura de l’entorn degut a la seva extrema fragilitat.
accés track per a GPS
detall recorregut
Per arribar al punt de sortida, haurem de fer primer l’aproximació en cotxe. Cal agafar la carretera C17 en direcció a Puigcerdà i entrar al poble de Sant Quirze de Besora per la cruïlla dels semàfors. Hem de passar pel pont del riu Ter i enfilar a l’esquerra la carretera BV5227. Travessarem la via del tren i seguirem durant uns 7 kms., fins arribar a Santa Maria de Besora. Quasi al final de la recta que travessa el poble, trobarem a mà esquerra la senyalització que indica “a Ripoll per Llaés“. Agafarem aquesta estreta pista de ciment per la qual cal circular amb compte (però s’hi pot anar amb un cotxe tipus turisme tranquil·lament), doncs els revolts tancats i les pronunciades pujades i baixades, són constants. El paisatge és molt bonic.
Després de recórrer 7 Km. ens trobarem amb la primera i bonica imatge del Castell de Llaés. Després de passar-ne per sota i deixant la casa de pagès la Vila de Llaés a la nostra esquerra, arribarem a un petit collet amb una gran esplanada on aparcarem el cotxe. Hi ha diversos indicadors de camins i una plafó informatiu dels llocs d’interès.
D’allà, i en direcció est cap a Les Baumes i el Castell, agafem l’ampla pista forestal tot seguint l’indicador que hi trobarem. Passarem pel costat de la casa de pagès l’Hostal del Castell, des d’on surt el camí per pujar fins a dalt el Castell. Nosaltres continuarem per la pista que segueix a la nostra dreta i que en 40 minuts mal comptats ens portarà fins a la casa de pagès el Teixidor. Val la pena parar-nos per veure el preciós entorn on es troba i el conjunt d’edificacions que la conformen, destacant, sens dubte, la magnífica portalada i les arcades de la part baixa del seu davant.
Recularem per tornar a agafar el camí per on hem vingut, i que segueix en direcció est per la part baixa exterior dels edificis. Seguirem la pista i, en dues ocasions, trobarem una bifurcació de camins: en ambdós cassos hem d’agafar el camí que baixa per la nostra dreta. Al final d’un ample baixant mig cobert per la vegetació, arribarem fins a la gran raconada natural que conforma l’espectacular i majestuosa Bauma del Teixidor.
Aprofitarem per visitar els seus racons, fons i foscos. Impressiona l’olor de sutge que se sent, amb la negror pel fum encara impregnat sobre la roca damunt les edificacions. Realment és un lloc que captiva ja només de pensar en les condicions en què hi vivia la gent fins no fa massa anys.
Si ens fixem en l’interior d’una de les edificacions, encara s’aprecia l’existència d’un forn de llenya, probablement per cuinar i coure, entre d’altres coses, el pa. Se suposa que a la part baixa del davant, on ara hi ha una pollancreda, és on hi havien els horts dels quals s’abastien per menjar. La bauma es troba a dins d’un petit torrent i en regalima aigua assíduament, sobretot en períodes humits. Podrem veure-hi un dipòsit natural d’aprofitament d’aigua.
Ara és hora de tornar i ho farem pel mateix camí per on hem vingut.
Quan arribem al cotxe, podrem acabar la caminada arribant-nos a un indret que tenim allà mateix indicat amb el nom el Panteó de Llaés. Es tracta d’un monument curiós per la seva ubicació i proporcions, construït en memòria d’uns fets luctuosos (que van ser ocasió de dol) que van passar en aquell indret l’any 1874, durant la guerra dels Carlins.
La tornada en cotxe també la farem pel mateix camí per on hem vingut.
I si teniu ganes de llegir una ressenya històrica sobre la bauma, cliqueu aquí: Trogloditas en la sierra de Milany.
imprimir recorregut
[print-me target=”.post-%ID%” do_not_print=”#sidebar, .single-related-posts, .post-navigation, .post-meta, .single-share-box, img” /] per imprimir el recorregut en paper, clicar sobre la icona
Molt bona feina !
http://coneixercatalunya.blogspot.com.es/
Molt bon Blog! Felicitats!
fantàstica entrada
enhorabona