Detall de la factura que pertany a l’antiga fàbrica de Hilados de Algodon de Juan Navarra, que cap a finals del XIX estava ubicada a Sant Quirze de Besora.
Es tracta d’una antiga filatura tèxtil que es trobava a la zona de Can Trinxet, on ja hi havia hagut una primerenca fabrica anomenada De la Verneda, que fou creada el 1858 pel propietari agrícola Josep Domingo, que també hi tenia un molí. Eren les primeres fabriques que s’instal·laven al poble de Sant Quirze de Besora.
Al document, datat el 31 d’agost de 1873, o sigui en plena segona guerra carlina, en Joan Navarra fa la venda d’una partida de “algodon hilado al contado” al senyor Ramon Godó, per un valor de 5,546 rals, ho sigui no pas amb pessetes i, si observem les caselles del costat, veurem que hi posa “sueldos” i “dineros”.. També el pes està especificat en “Libras” i “Onzas”.
Però que en sabem avui d’aquella petita fabrica que va arribar a tenir oficina al carrer Barberà 31 de Barcelona? Nom popular del carrer Marquès de Barberà, continuació del carrer Unió, que és una de les travesseres de la Rambla.
Segons consta en el llibre Sant Quirze de Besora (De 1714 a l’actualitat) de Joan Serrallonga:
«Els Trinxet, Viñas Albanell, Navarra, Codina, s’instal·len al principi en locals que els germans Domingo posseïen a la vella fàbrica de la Verneda». Dita així, suposem que pels verns que hi havia a la vora del Ter.
Hi ha constància que el 28 de juliol de 1871, Joan Navarra i Tort, amb domicili a la llavors anomenada fabrica Domingo, dona d’alta un total de 5 cardes i 2100 fusos. L’any següent dona de baixa 400 fusos. «Aquell any de 1873, Joan Navarra, domiciliat al carrer de Santa Bàrbara número 31 de Barcelona, dona de baixa la fabriqueta amb un salt i els seus 1700 fusos i 5 cardes, que seran absorbits per Domingo Hermanos com a propietaris del volum central de les edificacions. Quedarà una quadra de la fàbrica de La Verneda, que es continuarà anomenant Can Navarra, un edifici menor que últimament era la manyaneria de l’empresa Tomàs».
Segons el citat llibre, trobem que les filatures causen «baixa definitiva el 18 de març de 1875», pocs dies abans que s’acabi la guerra a Catalunya, amb aquell pacte secret entre en Savalls i Martínez Campos a l’Hostal de la Corda. El negoci serà absorbit per Domingo Hermanos que continuaran fent créixer la seva empresa.
Font: David Vilaseca