Frontal d’altar romànic dedicat a Sant Sadurní, provinent de l’església de Sant Sadurní de Rotgers, a Borredà
Autor: anònim, Tallers de Vic
Any: primer quart del segle XIII
Ubicació: l’original s’exposa al Museu Episcopal de Vic
Mides: 89,6 x 132,5 x 3,5 centímetres
Tècnica: pintura al tremp sobre fusta d’alba
El frontal d’altar romànic de l’església de Sant Sadurní de Rotgers a Borredà és una peça de fusta policromada que consta de tres registres, que representen diferents escenes de la vida de Sant Sadurní.
En la part central trobem el Crist en Majestat dins l’aurèola, beneint amb la mà dreta i aguantant un llibre amb l’esquerra. L’envoltaven les imatges del Tetramorf, però només s’han conservat les de la part superior, que corresponen a Sant Mateu i a Sant Joan.
La resta de la superfície del frontal està dividida en quatre espais on es narren diverses escenes de la vida de Sant Sadurní. En la primera veiem a Sant Sadurní vestit de bisbe i dret davant de dues figures, una d’elles asseguda en un bancal i l’altre al seu darrera. El personatge assegut és l’emperador Deci que està jutjant al sant. Deci sosté una mena de cassola on hi ha un brau, un ídol que ofereix a Sant Sadurní per a que el veneri.
En el registre inferior es representa el martiri del sant i veiem a Sant Sadurní mitrat i vestit amb túnica negra, que té les cames lligades a un brau que l’arrossega. Un segon personatge fueteja al brau per que es mogui.
En l’espai superior dret veiem un dels miracles atribuïts al sant, quan va salvar de morir ofegades a vuit persones, que veiem sortir de l’aigua i agenollar-se.
Malauradament el quart registre ha perdut la policromia.