compartiment central d’un retaule gòtic amb Sant Pere, provinent de l’església parroquial de Sant Pere de Torelló
Autor: anònim, escola barcelonina
Any: primera meitat del segle XV
Ubicació: l’original s’exposa al Museu Episcopal de Vic
Mides:
Tècnica: pintura al tremp sobre fusta
Una joia i una meravella aquest retaule gòtic que podem trobar exposat en original al Museu Episcopal de Vic, identificat amb la referència MEV 50.
Segons consta en el mateix MEVic, la seva procedència és l’església parroquial de Sant Pere de Torelló. Pel que fa a l’autor, semblaria desconegut perquè només diu “escola barcelonina“.
Segons la consulta feta al MEVic, la informació que tenen de l’origen de la peça és molt minsa. Consta en el llibret Quaderns del Museu Episcopal de Vic, on tan sols una petita referència fa esment a què va ser una donació l’any 1880 del Sr. Antoni Espona (potser Antoni de Barnola?) i que es trobava dins les obres exposades en el “Catálogo de la Exposición Arqueológico-Artística” celebrada a Vic l’any 1868.
Buscant informació relacionada, la casualitat m’ha fet trobar un informe tècnic de l’any 2017 elaborat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya amb origen a l’Arxiu Històric de Girona i signat per Silvia Mancebo on es fa referència a la localització a l’AHGirona d’una àpoca, o carta de pagament, de l’any 1443 feta a la Notaria d’Amer on el pintor Joan Vicenç, natural de la vila de Perpinyà, declarava que havia cobrat de Pere sa Riera del Molí i Francesc de Peragrau, veïns de Torelló, 30 florins d’or d’Aragó com a part per pintar un retaule per l’església parroquial de Torelló.
En aquest punt de l’informe, apareix un asterisc on fa constar la següent puntualització: “Probablement, la de Sant Feliu de Torelló, encara que no es descarta que pugui tractar-se de l’església parroquial de Sant Pere de Torelló o la de Sant Vicenç de Torelló.”
Val a dir que antigament a la vall del Ges només existia una població reconeguda oficialment: Sant Feliu de Torelló. Prenent el nom de les seves respectives parròquies, aglutinava els nuclis de població de Sant Feliu de Torelló, Sant Vicenç de Torelló i Sant Pere de Torelló (amb Les Masies de Sant Pere, i Curull i la Vola). No va ser fins al segle XVII que es va produir la separació municipal de Sant Pere i Sant Vicenç. Per tant, l’any 1443 només existia “oficialment” Sant Feliu de Torelló.
És a dir, que la particularitat que esmenta en l’informe Silvia Mancebo referent al dubte de l’església parroquial/població de destí del retaule és correcte. Aleshores només existia una població que aglutinava els tres nuclis de població, cada un amb la seva corresponent església parroquial.
Hi ha un altre detall rellevant -a banda del fet que el sant del retaule sigui Sant Pere-, que pot aclarir millor l’església parroquial de destí de l’encàrrec.
Al concretar que qui fa el pagament a compte del treball són els Srs. Pere sa Riera del Molí i Francesc de Peragrau. Al meu entendre, aquests noms -amb les corresponents modificacions mantingudes al llarg dels segles- van lligats a dues cases de pagès encara existents a Sant Pere de Torelló: el Molí de la Riera i Pigrau.
Per tant, si des del MEVic apunten que la pintura de Sant Pere prové de l’església parroquial de Sant Pere de Torelló -tal com els hi consta en el Catálogo del Museo Episcopal, el document més antic (1893) que tenen que parli del retaule-; que està feta durant la primera meitat del segle XV i tenim un document del 1443 amb l’encàrrec d’un retaule de Sant Pere per veïns de Sant Pere de Torelló, aleshores es podria afirmar que estem davant del mateix retaule i que l’autor és Joan Vicenç?
Tal com em va explicar la mateixa Silvia Mancebo el dia que vaig anar a l’Arxiu Històric de Girona a veure el document físic del 1443, la llàstima és que aquest només fa referència al comprovant d’un pagament a compte del retaule. Si existís i es pogués localitzar el document amb l’encàrrec del retaule, molt probablement podíem saber amb detall el contingut de les seves parts i comparar-lo amb el compartiment que ha arribat als nostres dies.
Semblaria que les peces d’aquest trencaclosques encaixen força bé. Aquesta també és la meva modesta opinió.
Així i tot Marc Sureda, director del MEVic, creu que aleshores la importància de la parròquia era molt rellevant, per sobre inclús del de població. Per això, si en el document trobat parla de Torelló, té els seus dubtes sobre l’origen de Sant Pere de Torelló.
Aquí queda.
informe Arxiu Històric de Girona
àpoca notarial 1443