El dia 28 de juliol 2015 va ser el dia escollit pel Departament de Governació de la Generalitat de Catalunya per a l’actuació d’intentar localitzar la fossa del soldat del Puig, i en cas d’èxit, procedir a l’exhumació del cos de cara a la seva possible identificació.
Vàrem quedar a les 8 del matí al davant de la casa de pagès del Puig. Abans, s’havien resolt tot un seguit de procediments davant organismes oficials: permisos d’actuació, protocols a seguir en cas d’èxit, presència dels Mossos d’Esquadra, autorització del propietari de la finca…
Les persones presents a les 8 del matí van ser: el Sr. Miquel Pujols, propietari del mas el Puig; el Sr. Juli Cuéllar, responsable del departament de Desapareguts i Fosses comunes de la Guerra Civil i el franquisme; la Sra. Núria Armentano Oller, antropòloga; el Sr. Xavier Esteve Gràcia, arqueòleg; i els Srs. Xavier Vilar Vinyeta i Antoni Prat Puig com a membres de l’ADET (l’Associació d’Estudis Torellonencs).
Els treballs amb la màquina excavadora van anar a càrrec de l’empresa local Excavacions Tuneu. El maquinista que hi va intervenir va ser el Sr. Arnau Carbonell.
És important significar les rigoroses instruccions prèvies que es van rebre a l’Adet per part de la Generalitat: absolut hermetisme sobre l’actuació, i que qualsevol notificació a la premsa s’havia de vehicular mitjançant el departament de premsa de la Generalitat. Això sí, l’Ajuntament de Torelló estava al corrent de tot.
Com a comentari previ, significar la il·lusió que traspuaven els professionals presents, tant la Núria com el Xavier, i la gran expectació que tenia el Juli perquè l’actuació sortís bé.
El pla de treball previst inicialment era procedir durant un parell de dies.
I aquesta és la seqüència d’imatges i l’explicació de com va anar la jornada:
Abans que res, significar la importància de la imatge de sobre. És la referència que millor va servir per a ubicar el lloc on es trobava la fossa. La fotografia està feta el dia 17 de març 2008.
A la dreta s’hi pot veure el Sr. Josep Bartrina que va ser qui, juntament amb el seu germà Agustí i el seu pare, van enterrar el soldat. Senyala i ubica ell lloc exacte, just al costat del camí ral. No tant sols l’ubica, sinó que amb el bastó, marca la orientació de com estava posicionat.
A l’esquerra de la fotografia apareix mossèn Joan Torra, rector de la parròquia de Sant Feliu de Torelló.
I així es va acabar amb el treball, primer de rebaix de la fossa i després de neteja de l’esquelet. Eren les 18:15 hores.
En aquell moment la Núria i en Xavier van decidir acabar la feina per aquell dia. Quedava la catalogació i l’informe tècnic de la troballa que, van dir, el farien l’endemà.
De cara a la nit, es van començar a condicionar els voltants de la fossa: es protegiria l’esquelet amb plàstics, es taparia la fossa amb algun tipus de fusta format tauló, i s’avisaria als Mossos d’Esquadra pels treballs de perimetració, vigilància i custòdia de l’entorn.
I va ser curiòs. Quan ja s’havia decidit actuar d’aquesta manera, la prudència i professionalitat de la Núria i el Xavier els va fer preguntar quines eren les previsions del temps. Pluja per demà, a les 8, algú va contestar.
Doncs no marxem!, van respondre rotundament. L’aigua ens espatllaría tot el treball fet. Acabarem avui, sigui a l’hora que sigui.
Acte seguit, es va iniciar un minuciós, tècnic i detallat treball de camp de cara a la catalogació de les restes. D’una qualitat i rigurositat impresionant.
Va ser quan ens van informar de la troballa de botons de camisa, i d’uns altres de mida una mica més grans. També de restes de roba a sobre el pit. I de possibles peçes metal·liques enmig de la roba.
Respecta al mal estat del crani i de la mandíbula, que molt probablement tenia relació amb un tret d’arma rebut.
I amb la sensació d’haver viscut un dia emocionant, històric, intens i ple de sensacions. I sobretot, de plena satisfacció pel treball fet. El 28 de juliol 2015.
localització fossa
Població:
Torelló
Coordenades UTM:
Sector: 31T
X: 439141
Y: 4654789
Altitud:
566 metres