A principis dels anys 80, Miquel A. Torres, 4a generació de Família Torres va iniciar un projecte de recerca de varietats ancestrals de vinyes oblidades en diferents punts de la geografia catalana per a recuperar el patrimoni vitícola de Catalunya, i així conèixer varietats que es cultivaven a Catalunya abans de la fil·loxera. Aquest projecte d’arqueologia vinícola va permetre replantar més de cinquanta varietats ancestrals recuperades. D’aquestes, s’han centrat en sis varietats que les han nomenat: garró, querol, moneu, gonfaus, pirene i forcada, i que ja les utilitzen en la elaboració de vins comercialitzats.
L’any 2019 van treure al mercat 500 litres del nou vi blanc Forcada, elaborat amb la varietat forcada, destinat a l’alta restauració. La primera verema va tenir lloc el 2015. Segons s’explica en la informació comercial editada per la pròpia casa, els ceps recuperats d’aquesta varietat provenen de Roca Forcada, una muntanya que es troba al municipi de la Vall de Bianya, a la comarca de la Garrotxa.
Sembla ser, però, que en els inicis de tot aquest procés de recuperació d’aquesta varietat dita ara forcada hi va tenir una important rellevància la troballa d’uns ceps ancestrals a Llaés, concretament per la zona de la casa de pagès el Teixidor, que van sobreviure a la gran plaga de la fil·loxera de finals del segle XIX que va matar totes les vinyes de Catalunya. Es van localitzar i, sembla ser, van servir per recuperar aquesta varietat de vi que ara es comercialitza sota criteris de gran qualitat.
Per tant, és destacable saber de l’existència dins el nostre propi territori de dos o tres ceps ancestrals amagats que van sobreviure a fil·loxera, que encara hi són, i que han contribuït a la creació d’una varietat de vi blanc de reconeguda qualitat.
imatges