A Torelló, pels vols de l’any 1940, el Srs. Josep Comes i Santi Nogué van idear la virola, una mena de carretó amb rodes i adaptat que servia de rifa per sortejar ampolles de xampany, licors i pots de conserva en almívar.
La virola s’instal·lava a la plaça Nova, a ponent en el seu extrem baix, tots els diumenges i festes de l’any.
El seu horari era només de matins, de les deu fins a les dues. Era un lloc molt concorregut per la gent d’aquell temps -majoritàriament homes-, i especialment a la sortida d’ofici.
Anar a “tirar a la virola” els diumenges es va convertir en un hàbit per la gent de Torelló. La finalitat era portar a casa bé alguna ampolla de cava o licor, o bé algun pot de préssec o pinya en almívar. En els seus inicis, els premis també consistien en paquets de tabac; fins i tot en pollastres i conills vius.
El mecanisme de premis anava lligat amb les tirades que es feien sobre les tres rodes planes que tenia situades a la superfície i que es feien girar. En funció de l’aposta, cada roda tenia un premi associat. L’any 1964 cada tirada valia una pesseta, cinc tirades un duro (premi de licor de mig litre i/o cava Rondel) o bé tres tirades un duro (premi a triar entre licor d’un litre, estomacals, Marie Brizard, Magno, Chartreuse o Cava Codorniu). S’explica que en la tercera roda, d’amagat, s’hi feien apostes amb diners.
Tot i que a partir de l’any 1965 es va incorporar una segona virola, també a la plaça Nova i al costat de la primera, la seva continuïtat es va acabar l’any 1969 amb l’encariment dels productes que es donaven com a premi. Tot i que les tirades van arribar a costar un duro, els números no sortien i els firaires van decidir plegar.
Actualment una de les dues viroles es conserva restaurada a l’ADET (Associació d’Estudis Torellonencs), dins les instal·lacions del Museu de la Torneria de Torelló.
imatges antigues