Situada per sota de la pista en mal estat que va de la casa de Milany fins a l’ermita de la Cau, en aquesta bauma hi comença el torrent que passa per la Xuriguera i baixa cap a la Baumassa i la del Teixidor. Just abans d’arribar a la raconada on neix el torrent, si mirem avall podem intuir el cingle on hi ha la bauma.
La roca, arenisca, fa com petits balsos que a causa de l’erosió s’omplen de sorra. A continuació hi ha un habitacle de reduïdes dimensions que semblaria ser la part principal de la bauma; una de les més petites que hem trobat i de la qual tenim constància que va estar habitada molt de temps.
Té una profunditat màxima d’entre 3 i 4 metres i una llargada d’uns 4 metres. Hi ha encara un mur de pedra en forma de L, que surt de l’esquerra de la bauma en direcció perpendicular i gira cap a la dreta. A l’esquerra hi ha una tanca feta amb tela metàl·lica i fusta de boix, probablement per tancar el bestiar. Es pot destacar el fet que des d’aquesta bauma fins a baix a la del Teixidor, estava ple de feixes conreades.
La trobem documentada per primera vegada l’any 1769 sota el nom de “Balma del Llagosta”. Posteriorment apareix sota diferents formes com “Can Llagosta”, “Casa Llagosta”, “l’Esqueja” i, popularment, “la Llagostera”. L’últim document és de 1854.
Sembla que el nom “Esqueja” prové de la forma “esquei”, mot molt utilitzat antigament a la comarca i que significa esquerda, obertura més o menys estreta i profunda en la roca.
Durant molt de temps vam creure que l’Esqueja i Can Llagosta eren dues baumes diferents i, mentre que de la segona en sabíem la localització, la primera no aconseguíem trobar-la. Ha estat aquest hivern que gràcies al treball d’arxiu i documentació hem pogut descobrir que es tractava de la mateixa bauma. El primer indici que ens va fer pensar que es trobava a la zona de les grans baumes (Teixidor, Baumassa…) fou un registre d’òbits de l’Arxiu Històric Comarcal del Ripollès que diu: “Die dotze del mes de juny de l’any de la Nat. del Sr. de mil set cents noranta sinch, de una caiguda del singla de la Balmeta de la P. de St. Barthomeu de Lleyes, Bisbát de Vich, y Deganát de St. Joan las Abadessas morí Andreu Teixidor de edat de sinch als sis anys, sens sagrament algun”.
Font: revista 855
Autors text: Jordi Torruella, Núria Capdevila i David Vilaseca
Terme Municipal:
Llaés, veïnat de Ripoll
Coordenades UTM:
Sector: 31T
X: 440199
Y: 4668021
Altitud:
1.287 metres