Ubicació:
torrent de Fontcuberta.
Tot i que es tracta d’un salt d’aigua de petites dimensions, és un referent que cal tenir en compte doncs és el punt on el rec de la Creu de l’Espinau (o Espinal) aboca les aigues a la riera del Toll.
Aquest rec de la Creu de l’Espinau (o Espinal) és l’aiguavés de tota la raconada del coll de la Creu de l’Espinau (o Espinal) lloc on algunes publicacions ubiquen el naixement del riu Ges.
És cert, també, que hi ha altres versions, entre elles el mapa Alpina, que donen nom al riu Ges un tros més avall, a partir de la casa de les Escanes, en el punt on la riera de Ciuret s’ajunta amb el torrent de les Nou Fonts.
I aprofito per dir la meva respecta a la qüestió d’on neix el riu Ges: amb la perspectiva que em dona l’haver voltat per les raconades de Cabagés (vano de cims que queden a la cara nord de l’ermita de Santa Margarida de Cabagés), jo m’apunto a la idea de l’Alpina: si bé és cert que molt probablement el rec o font que queda a més alçada és el que baixa des del coll de la Creu de l’Espinau (o Espinal) són tants els recs i reguerots que afavorits pel desnivell del terreny hi ha en aquella zona, que també penso és correcta el no considerar el naixement del riu Ges en un doll d’aigua, si no una vegada ja s’han unificat tots ells.
Una altre raó que em fa pensar així és el topònim Cabagés (Cap de Ges) que hi he trobat, que per exemple, dóna nom a l’ermita abans esmentada. És la idea d’un ampli espai en forma de ventall, o semicorona circular, per on baixen tot un seguit de petits recs i torrents.
Cap altre topònim he sentit, o trobat, que faci referència explícita a una ubicació o punt en concret.
Dit això, i tornant al salt, destacar la petita però bonica i ben formada capa de tosca que li ha quedat i que li dona nom: el salt de la Capa petita.
La seva alçada és d’uns 2,5 / 3 metres.