El Gombau (o Gumbau) era una altra de les cases grans de Querós. Situada al nord-est, prop de l’església de Sant Martí de Querós, a l’altre vessant de la mateixa carena i en un marge terrassat que moria al Ter, a llevant. Les restes del Gombau estan quasi sempre cobertes pel pantà, però en resten les evidències suficients perquè, en un període de sequera, es puguin apreciar les seves dimensions i la seva estructura.
La construcció principal era de planta quadrada de 13 per 13 m, i tenia adossada al sud, a la part baixa, un cos rectangular de 13 per 7 m que estava obert a l’exterior amb unes grans galeries. En trobar-se en una zona en pendent, les estances de la planta inferior estan distribuïdes en tres nivells. Per les seves característiques, especialment per les diverses llindes de rajol d’algunes obertures, aquest edifici correspon a una reforma que es degué fer al segle XIX. Al voltant del mas hi havia una important zona de conreu majoritàriament esglaonat en feixes, i que s’estenia també per les rodalies de les veïnes cases de la Casa Nova, can Palanques i, a l’altra banda del Ter, el mas Gou i el Molí de Querós.
Documentat des del 1338, Pere Joan Gombau assistí l’any 1449 a la convocatòria del sindicat que havia de permetre redimir els pagesos de remença, i el mas Gombau surt també esmentat l’any 1621. L’any 1880 era propietat de Pau Oliver, que també ho era del Vilar de Querós, la Casa Nova i can Palanques, i hi residien com a masovers Joan Roure el 1887 i Joan Tomàs el 1891. Sembla que, per aquestes dates, el Gombau fou la seu de l’Ajuntament de Querós, annexat a Sant Hilari Sacalm l’any 1899.
Vers els anys 20 del segle XX n’era masover Tomàs Crous, que fou succeït pel seu hereu, Jaume Crous. Vers l’any 1960 el propietari del Gombau era Jaume Carbonés, de Montdois.
Font: Els masos de la vall de Querós
Terme Municipal:
Querós, entitat de població de Sant Hilari Sacalm
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 456202
Y: 4645573
Altitud:
320 metres (aprox.)