Observant els mapes, a dalt de la serra de Curull hi trobem un coll anomenat Falgós i, a sota seu, al vessant obac, hi ha també el clot de Falgós, fondalada recòndita i feréstega per on baixen uns quants torrents que s’uneixen més avall en un de sol, que devalla de manera directa fins a la riera de Sant Bartomeu.
Just a sota d’aquesta afrau, on no hi ha pràcticament cap planell ni feixa, en una fageda de conte de fades que fa molts i molts anys que no es tala perquè tan amunt no hi ha arribat mai cap pista de desforestar, és on es troben les restes del que fou una antiga construcció. Falgós, doncs, semblaria més aviat un lloc adient per a un carboner, un llenyataire, o fins i tot per un fugitiu o un anacoreta, que no pas per un pobre pagès, que allí dalt devia tenir treballs a sobreviure.
Des de can Pardal, una pista marxa cap a la dreta i es va enfilant fageda amunt fins que s’acaba en arribar a un torrent. Des d’aquí, un corriol puja seguint aquest torrent fins arribar a dalt d’un petit coll, que el separa del torrent de Falgós. Llavors només cal continuar pujant fins a trobar un espai un xic més obert, a prop d’un petit saltant, on es veu un mur de pedra que aguantava un tros de camí, fet allí suposadament per tenir un accés més còmode a l’aigua des de la casa.
Som a Falgós, i a la nostra dreta es veuen encara els trossos de mur que devia anivellar el terreny, avui força esllavissat, i que permetia tenir un planell on fer una casota o barraca.
Després de la guerra civil de 1936, s’explica que la guàrdia civil es presentava de vegades a Vidrà i es feia acompanyar per algun mosso amb un matxo o animal de càrrega amb la intenció de visitar aquests llocs on hi podia haver gent amagada.
Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 444800
Y: 4662535
Altitud:
1.064 metres