Abans la casa de la Riba era una fonda on sempre hi havia gent, sobretot excursionistes, tofonaires de pas i fins i tot agents de la Guàrdia Civil que feien el recorregut a peu de Roda de Ter fins a Tavertet. L’Àngel Font hi va viure fins als 6 anys i en tenia 12 quan la presa es va posar en funcionament. Té molt presents les classes a l’escola de Sant Romà i la primera comunió. I quan baixa fins a l’església romànica encara sap reconstruir tota la distribució dels carrers i de les antigues masies veïnes, com la Rovira, el Moner, el Vilar i el Molí.
“Quan era jove no donava importància a aquestes runes, però amb l’edat, a mesura que la història del pantà s’ha començat a explicar i ve tanta gent a visitar-lo, m’entra el sentimentalisme i m’agrada que el passat es doni a conèixer”, explica mentre camina davant les parets enrunades de la infantesa. “Era un poble preciós, en una vall fèrtil, molt oberta, envoltada per la serralada de les Guilleries i travessada pels meandres del riu”, recorda. “Si no s’hagués fet el pantà, ara seria un dels pobles més bonics de Catalunya, molt més impressionant que Rupit”, diu en to de broma.
La seva família va ser l’única que va quedar-se a Sau perquè el pare, també de nom Àngel, va saber veure que, amb l’arribada de treballadors i visitants a la presa, el negoci de la cantina podria funcionar molt bé: “Va ser l’únic veí que va tenir la visió que aquí vindria molta gent i que un local d’hostaleria tindria sortida”, defensa el fill. Els primers anys de les obres va muntar el local La Cantina, on oferia menjar als treballadors i després, el 1951, van construir l’Hostal la Riba pocs metres més amunt de l’embassament, on l’Àngel i la seva dona Concepció han treballat fins al 2017.
Font: entrevista del diari ARA a l’Àngel Font, veí de Sau. (2022)
Terme Municipal:
Vilanova de Sau
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 449800
Y: 4646843
Altitud:
387 metres