Situada a la dreta i molt a prop del Ter, l’Illa era l’última casa de Querós seguint el curs del riu. Estava situada a la riba dreta, quasi a tocar de la mateixa llera. Per això, el seu emplaçament es troba sempre sota el pantà.
Lluís Soler, que hi va néixer, descriu el mas: ”era una casa mitjana (…) Tot venia de pla, i inclús fins i tot s’havia de baixar algun escaló. Entraves a la casa i de seguida eres a la cuina, allà on hi havia la llar de foc, que allà es menjava, es cuinava i tot això. Era gran, feia com una sala de pla de carrer. I llavors les quatre habitacions també venien de pla, i alguna s’havia de baixar algun esglaó (…) Pel bestiar hi havia quadres, o corts. Ara, el bestiar quedava més enclotat que el pla de la casa”.
Documentat des del 1381-87 (Bertran Illa), l’Illa és un altre dels masos històrics de Querós. A la segona meitat del segle XVII, Pau Illa es va casar amb la pubilla de la Querosa i deixà el mas. El 1692 l’Illa fou comprat per Miquel Serra, del Sangles i la Fàbrega, masos als quals estigué unit fins que l’heretà en solitari el seu net, Jaume Sangles i Illa, que trobem menant el mas el 1766. Descendents seus foren Miquel Illa (1818) i Martí Illa (1860 i 1880), mentre que l’any 1891 vivien al mas Martí Bruguera i Rosa Illa. Al tombant de segle, però, els propietaris i residents eren el matrimoni format per Martí Soler i Maria Soldevila. Els Soler continuaren a l’Illa al llarg de la primera meitat del segle XX.
La casa queda propera a la curiosa formació geològica coneguda com “el castell de l’Illa“.
Font: Els masos de la vall de Querós
Terme Municipal:
Querós, entitat de població de Sant Hilari Sacalm
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 457292
Y: 4645827
Altitud:
304 metres