Molí fariner situat al costat del Salt del Molí. L’any 1921 i dins el volum IV de la guia Ripollès, Cèsar Agust Torras descrivia així aquest paratge: «Bell saltant de la resclosa del molí del Salt. Cau el riu, en forta embranzida, del cim d’uns grans balsos de penya, rebotent contra la roca llençant blanc escumeig y boirim d’espurnes. S’enclou en una pregona gorga. L’envolt de les roques està cobert de verdor».
A dalt el salt encara es poden veure els forats de l’antiga pressa, que desviava l’aigua cap al molí, construït en els relleixos de la mateixa cinglera, i que aprofitava tot aquest desnivell fins a tocar el riu, on hi ha el carcabà. Sens dubte, el salt del Molí o Molí del Salt, segueix essent encara un lloc molt visitat pels excursionistes. És un lloc bonic, no només per el saltant d’aigua, sinó també per les restes d’aquest molí, que als anys cinquanta del segle XX ja es trobava en ruïnes.
Segons Torras: «Molí del Salt, al peu del engorjat. Ofereix bell y pintoresc aspecte. Davant del molí s’atravessa’l riu. Aquest se llença impetuós en avall, en un saltant de 30 metres, amagant-se engorjat entre balsos de penya que li deixen tot just pas pera estimbar-se».
Avui unes passeres travessen el Ges des del molí, i un caminet s’enfila de manera molt directa fins a la pista de Vidrà a Salgueda. Abans però no era així, i a sota el molí, un xic més avall de l’actual passera, es travessava el riu (encara s’hi veu una paret de pedra seca), i el camí ral continuava per la riba del riu fins a trobar el Pas de Degollats, on es veia obligat a guanyar alçada per superar la cinglera. Aquest era el camí que feien els pagesos amb animals de bast per arribar al molí des del cantó de Degollats i La Vall.
L’any 1951, l’excursionista Ramon Vinyeta, ens explicava un curiós fenomen que l’erosió de l’aigua havia causat en aquest indret, on encara s’hi poden observar les restes d’un meandre que el mateix Ges va anar modificant amb el pas dels anys: «és a dir, el riu mateix, amb un treball d’erosió de segles, s’obrí un nou i més dreturer camí en eliminar amb les seves constants envestides la barrera muntanyosa que l’obligava a revoltar, i a això es deu l’existència de la cascada, per on el riu salva en escassa distància el desnivell de quaranta metres, quan abans en necessitava un recorregut superior als tres-cents».
Consta en el llibre d’amillaraments de La Vola de l’any 1851.
Ubicació:
riu Ges
Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 443666
Y: 4662655
Altitud:
819 metres
video
la casa
restes del carcabà