De la casa de Planadella, ben poca cosa en queda, només dos panys de paret, enderroc i petites restes de murs, totalment tapats per la vegetació que delimiten encara el que havia estat l’habitacle.
Es troba situada al mig de la baga de Curull, en un replà que avui ha estat colonitzat per arços i avellaners, que dominava el torrent del Clot Fondo i que quedava just enfront de La Vila de Boscarons.
Des de fa poc hi arriba fins a tocar els seus murs una pista de treure fusta, si bé es manté encara el camí antic d’anar a peu, que hi puja en poca estona des dels plans de davant del molí de La Vila. Un corriol aquest, que s’agafa just darrera un cartell que posa: Bosc privat amb pla tècnic de gestió i millora forestal, “La Planadella” PTGMF núm,1. i que s’enfila de manera directa per una petita carena.
La trobem documentada al segle XVII. Havia estat propietat de La Vila de Boscarons, i Joan Vila i Galí, l’amo del Cavaller de Vidrà, la descrivia així en el seu “Llibre d’Agricultura”, quan formava part de les 15 masoveries que tenia al terme de Vidrà a principis del segle XIX.
«Los conreus són de terra fluixa que no pot soportar ainó mestall, y ab molt treball lo blatdemoro menut, y ama lo ser fangat un any per altre, y són prims de terra. La casa és molt dolenta y petita, però tal qual afruiterada de pruners, pomeras, y cirers. Hi ha una gran montaña per apacentar los bestiars, però emboscada en gran manera, de modo que apenas és transitable de moltas parts. Conté varios toys, ahont fan la cria los llops. Produeix unas grans boscúrias de faits molt prims, y alts, trèmuls, teys, teixos, y per las Torrenteras, y cercanias de la Ribera de Corull una abundància de vellaners, y conté varias mosqueras. Per naturalesa és una montaña que produeix molt bosc, per destruirlo és ventatjós si se encontra traure-hi artigas, y fer carbonar los boscos, y tolls, encara que sia donar tot lo carbó als carboners (…) la herba és de molt bona qualitat; hi ha unas canals, y rasos moltíssims bons.
Pel citat “Llibre d’Agricultura” sabem també que Planadella es va millorar durant els anys 1811 i 1825, obrint camins nous, fent abeuradors en les fonts i augmentant els conreus fins a les quatre quarteres. «Se ha desemboscat i obert camins per tot, extenent els conreus una quartera més».
A dalt de tot de la serra hi ha El Puig de Planadella, que alguns mapes anomenen erròniament cim de Curull, o bé també Puig de Barral.
El seu nom consta anotat en el cens de la Vola i Curull de 1780, amb el nom de Planyadella. Així com també en el llibre d’amillarament de La Vola de 1851.
Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 445778
Y: 4663295
Altitud:
990 metres
video