Ben poca cosa en queda avui d’aquella casa de Vidrà anomenada Torrents: només uns trossos de mur i restes d’enderroc escampat enmig de l’herbei.
Pel fet d’estar ubicada a tocar del riu Ges i en un punt estratègic per on passaven camins molt transitats, fou una casa popular i encara hi ha gent a Vidrà que recorda haver-la vist dempeus.
Es troba, com hem dit, molt a la vora del riu Ges, entre aquest i el torrent que baixa d’Els Rònecs, enfilada a dalt d’unes feixes herboses de bones vistes. A sota seu es troba la font del mateix nom i la pista forestal de Sant Bartomeu, que travessa el Ges per un precari pont, avui en desús, al costat del pas actual.
Fins a la casa hi arriba també una pista que travessa el Ges més amunt i que alguns mapes anomenen ‘el camí del Bosc’, que més amunt travessa també el torrent dels Rònecs, per on passa el sender GR-151. Gràcies al llibre d’agricultura de Joan Vila i Galí, amo d’El Cavaller de Vidrà de l’època, sabem com era aquesta petita casa a principis del segle XIX. «Torrents. Lo atravessa lo riu Ges, y se encontra cerca de la Palanca o Pont de fusta una font de raig, altra font de raig ab un oubi per abeurar 65 las Eugas. En la Solana de Torrents en la qual hi ha bonas artigas; està la casa bastant afruiterada de pomeras, pruners, y algun cirer; hi ha bonas mosqueras per lo bestiar; està plantada de roures, trèmuls, teys, bladas y vellaners, y enmatissada de boixos y arsos; la casa és molt dolenta, y bastant petita. Los conreus són de bona qualitat per ser soley, los quals crian bon blat, y tardanias, però se dehuen fangar un any per altre».
Per aquest llibre d’agricultura, que Ignasi Terradas va exhumar en publicar el seu llibre sobre El Cavaller, podem saber també que l’any 1817 hi va haver una gran secada al terme de Vidrà: «En lo ivern i primavera de 1817 hi hagué molta de aixut que moltas fonts se assecaren». Aquesta sequera fou aprofitada per l’amo per fer-les arranjar i millorar: «En lo Abril de 1817 se posà lo obi de la font de la solana de Torrents y de la carretera de la Closa; si posaren 16 jornals y se féu la abeurada y rentador a la roca de la font del orta».
També sabem que per Sant Jaume la ramada d’El Cavaller solia fer dues nits a la solana de Torrents, o bé que, l’any 1850, l’alcalde de Vidrà era el mosso gros d’El Cavaller «i un o dos masovers petits com el de Torrents i el de Mas Fred, el tenen convenientment informat dels moviments dels trabucaires».
Per estar a prop del camí de Sant Bartomeu i del Puigsacalm, fou molt coneguda i fotografiada pels excursionistes, i més tard també pels campistes i banyistes.
La guia Torres del 1921 la ressenya a 25 minuts a peu del nucli antic de Vidrà: «S’atravessa’l riu Gès y se segueix per damunt de la vora esquerra del mateix. 25m. Torrents, casa de pagès junt a la unió del clotal dels Torrents ab el Gés. Va remontant-se la vora dreta del primer que baixa del repeu de puig Cubell. Bonic sotal. S’aixequen al enfront els aspres tossals escabellats dels Castellons». Semblaria, doncs, que el nom Torrents podria fer referència a aquests fondals o cursos d’aigua que hi ha en el terreny.
L’excursionista Ramon Vinyeta la descriu així en la seva guia Puigsacalm de l’any 1951:
«Torrents (890 m.) Petita masia situada damunt d’un balç de roca a l’entrada de la vall dels Rònecs. El viarany d’aigua s’uneix al Ges al peu de la casa i té l’origen en els caients meridionals del Puig de Cubell. El camí carreter torça cap a llevant apartant-se del curs del Ges».
A partir de finals dels anys cinquanta és quan tota aquesta zona propera al Ges es començarà a omplir cada vegada més de campistes i banyistes, i un cop la casa fou deshabitada, s’uti- litzava com a refugi, fou modificada i molt malmesa fins al punt de patir fins i tot algun incendi, cosa que va propiciar que el seu propietari la fes enderrocar completament.
En un mapa del mateix Vinyeta de l’any 1986, la casa hi apareix encara marcada com a ruïna.
Terme Municipal:
Vidrà
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 444046
Y: 4663404
Altitud:
893 metres
video