El molí de La Vila, actualment aterrat, manté encara una de les basses més grans i més fermes de tota la contrada, de parets molt gruixudes i ben fetes. Es troba a la riba de la riera de Sant Bartomeu, i a sota mateix de la casa de La Vila de Boscarons, també anomenada La Vila Vella, que li dona el nom.
Així el descrivia a principis del segle XIX, el que llavors era el seu amo, el senyor Joan Vila i Galí, del Cavaller de Vidrà, en el seu llibre d’agricultura de la propietat, on apareix també anomenat com a El Molí Vell, en contraposició al Molí Nou, que estava situat un xic més avall, a l’aiguabarreig de la riera de Sant Bartomeu amb el Ges.
«Lo molí és de dos volants, y se considera de 2ª clase; té una bassa de pedra, y cals a tot cost; y se considera per una obra duradera… Est molí abunda medianament de aigua per ser cerca de les fonts, y molta de la Ribera de Curull, però alguns Estius no té bastanta esterilitat, no té faldas de moltas casas grossas».
Se sap que aquest molí fariner va deixar de funcionar uns quants anys abans que el Molí Nou, doncs tal i com explicava en Ramon Vinyeta l’any 1951, la seva maquinaria ja «no funciona com a tal sinó que proporciona energia elèctrica a la masia».
Efectivament, sota la presa i dins del mateix molí, s’hi pot veure encara avui una petita caseta d’obra, on hi havia l’alternador i la dinamo que generava l’electricitat, i don en sortia una petita línia de pals de fusta que la portava fins a la casa pairal.
A l’altra riba del molí, on hi ha un corriol que mena fins a la casa, s’hi pot veure un curiós pern de ferro i una grossa cadena clavada a la roca. Una peça sens dubte vinculada al molí, i sobre la qual no n’hem pogut escatir encara la seva utilitat. Tot ell és de ferro massís i té una llargada de 130 centímetres, amb 6 anelles ovalades de 15 centímetres.
Cercant els orígens d’aquella Vila de Boscarones, nom que equivaldria a dir: lloc emboscat, l’historiador Mossèn Pladevall feia referència a uns primerencs molins que hi havia en aquesta riera. « [La Vila] Es troba situada en la part vidranesa de la vall de Curull. Molts dels seus antics estatges eren molins que aprofitaven l’aigua de la riera de Sant Bartomeu, el segon corrent més important del terme. L’any 1173 en Bernat de Curull, castlà del castell de Curull, deixà al monestir de Sant Joan tot el cens de gallines que rebia als molins de Boscarons».
Consta en el cens de la Vola i Curull de l’any 1780 amb el nom de molí de la Vila.
Ubicació:
riera de Sant Bartomeu
Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 445618
Y: 4663395
Altitud:
946 metres
video