A l’entrada del poble de Vidrà, i a dalt del Turó del Pedró, on hi ha l’estelada, s’hi veu des de la distància una gruixuda creu de roure, de més de dos metres d’alçada, que porta allí molts anys.
Un cop al cim, si ens hi apropem, hi podem llegir la inscripció “Santa Missió” i la data 1941.
Segons sembla, fou posada allí per commemorar unes predicacions que es feren al poble de Vidrà, i també en molts altres pobles, i que són conegudes com a Santa Missió o missions populars, que llavors duraven entre un i tres dies i, on a més de les misses, s’hi solien fer també diversos actes, com un viacrucis, una processó… sempre amb l’objectiu de reforçar la fe dels habitants de la zona, i especialment durant la postguerra, com és el cas.
Estaven dirigides per congregacions com la dels missioners del Pare Claret, el fundador de les quals ja havia estat predicant a la parròquia de Vidrà l’any 1841, quan va fer una estada al Cavaller de Vidrà, provinent de Vallfogona del Ripollès.
Segons s’explica, en els dies de Santa Missió, els vilatans havien de cuidar la seva indumentària. Les dones havien de dur mantellina i mitges fosques, vestint normalment de negre, i els homes d’havien de treure la gorra o la boina en senyal de respecte.
Als pobles es tancaven també els comerços, les tavernes i barberies, i se suspenien les festes populars si es donava el cas.
Un cop acabades les prèdiques i per prolongar els efectes d’aquestes campanyes, era freqüent deixar en un lloc triat del poble algun element permanent, com ara una creu o pedró, elements que, com és el cas d’aquesta creu a Vidrà, encara perduren en molts pobles de la nostra geografia.
Text: David Vilaseca, revista 855 desembre 2019
Terme Municipal:
Vidrà
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 442889
Y: 4663471
Altitud:
999 metres