A Roda de Ter cap al segle X i en l’actual indret on hi ha el jaciment arqueològic de l’Esquerda es bastí una església dedicada a Sant Pere. Tres-cents anys després la població s’assenta al voltant de la petita església de Santa Maria, ubicada al cap del pont.
L’any 1719 la capella de Santa Maria del Cap del Pont canvia l’advocació per la de Sant Pere i esdevé església parroquial. Això va comportar que la capella de Santa Maria es traslladés a l’altra banda del pont i de riu i passés de denominar-se capella de la Mare de Déu del Sòl del Pont.
Posteriorment, al segle XVIII, s’enderrocà la capella de Santa Maria i s’edificà l’actual. També poc després la parròquia de Sant Pere es feia nova. Per tant, cap de les dues esglésies que ara hi ha és la que hi havia antigament.
L’any 1854, Roda de Ter pateix els efectes d’una gran epidèmia de còlera que provoca una gran mortaldat de gent. Els veïns fan un vot i prometen celebrar la Festa Major en honor de la Mare de Déu del Sòl del Pont. Segons explica la tradició l’epidèmia es va aturar.
Exteriorment l’edifici destaca pels esgrafiats de la façana, on també hi trobem una fornícula amb una escultura de la Mare de Déu a dins, un òcul central i un campanar d’espadanya que conserva la campana nomenada Marisol.
Pel que fa a la talla de la Mare de Déu val a dir que l’original va quedar feta malbé durant la Guerra Civil. L’actual és d’alabastre i es va refer a partir de les peces que es van aconseguir salvar.
En el seu interior destaca una bonica decoració a partir d’un sòcol de rajoles, i unes majòliques a banda i banda del cambril.
En són una bona colla els goigs editats a la Mare de Déu d’aquesta capella.
Terme Municipal:
Roda de Ter
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 442614
Y: 4647787
Altitud:
436 metres