Església consagrada l’any 1061, que pertany al romànic llombard. Es va veure molt afectada pel terratrèmol del segle XV i posteriorment fou reformada i ampliada. Consta d’una sola nau, amb absis (esfondrat), i té adossat un campanar de planta quadrada de tres pisos d’alçada.
Des de la construcció del pantà de Sau roman anegada sota les aigües, pel que només en temps de sequera surt a la superfície. Podem trobar un goigs editat l’any 1936. També un compartiment de retaule amb Sant Romà que es conserva al Museu Episcopal de Vic.
Com a curiositat, l’any 2021 va ser declarada l’església més antiga del món submergida en aigua que es conserva dreta. A més, també és la que està a més profunditat, 23 metres. El seu icònic campanar, que mai no queda sobrepassat per les aigües, s’ha convertit en un símbol reconegut que mesura el nivell de sequera del país.
La construcció de la presa de Sau va ser un procés llarg que va durar 20 anys. Els tècnics havien previst que el pantà s’ompliria en 6 mesos, però unes intenses pluges van accelerar el procés en només uns dies, i l’agost de 1963, Sant Romà de Sau desapareixia sota les aigües.
És remarcable l’anècdota pel que fa a les dues inauguracions que va tenir l’embassament. La primera l’any 1963, coincidint amb el tancament de les comportes i que es va fer amb la presència dels càrrecs directius de la Confederació Hidrogràfica del Pirineu Oriental, i la segona l’any 1965 en la que hi van ser presents dos ministres de Franco, el d’obres públiques i el d’indústria. L’esdeveniment va ser un acte molt magnificat pel règim i divulgat a tot Espanya a través del No-Do, el noticiari cinematogràfic oficial de l’època.
Terme Municipal:
Sant Romà de Sau (vell), entitat de població de Vilanova de Sau
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 449715
Y: 4646951
Altitud:
398 metres
imatges
restes del cementiri
imatges antigues
goigs editats l’any 1936