Església romànica documentada l’any 1292. Consta que l’any 1305 la capella tenia ermitans. Des de Tavertet s’hi pujava en processó per les lletanies de l’Ascensió i el Dilluns de Pasqua. El dia dels sants patrons, Corneli i Cebrià, s’hi feia un important i concorregut aplec, on s’hi cantaven els goigs dels sants Corneli i Cipriá
A l’edifici s’hi han fet diverses reformes. Una del 1717, que consta a la llinda del portal, correspon a les obres que hi feu l’hereu del mas Novelles, propietari de les terres que envolten la capella, i obrer perpetu de la mateixa entre els segles XVI i XIX.
L’edifici és d’una sola nau rectangular, amb el portal a migdia, coberta amb volta de canó i sense absis diferenciat. Adossat al mur de migdia hi ha un campanar de torre, d’època imprecisa. Destacar el gruix dels murs, els quals a la banda de migdia arriben als 123 centímetres.
A ponent presenta un atri rectangular, cobert a dos vessants i sostingut per pilars de pedra.
L’any 1966 es va ensorrar l’atri per haver cedit la biga mestra. Aleshores, entre tots els veïns de Tavertet el referen i, a més, netejaren els voltants i arranjaren la capella.
A tocar l’església, al lateral de la cara nord, s’hi troben les restes del dolmen de Sant Corneli.
Terme Municipal:
Tavertet
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 452222
Y: 4651625
Altitud:
1.013 metres
imatges
detall del seu interior
llindes
atri
mostra d’uns goigs