L’església romànica de Sant Cristòfol de Tavertet és una obra del segle XI. Les seves notícies més antigues s’han de buscar en la llista de parròquies del bisbat de Vic, datables entre els anys 1025 i 1050.
Actualment, consta de diversos cossos afegits a la construcció primitiva, que era d’una sola nau, coberta amb volta de canó seguit, amb absis semicircular orientat al costat de llevant i a frec dels cingles de Tavertet. L’entrada es troba a la façana lateral de migdia.
L’edifici inicial començà a sofrir reformes entre finals del segle XII i principis del XIII amb l’erecció d’un campanar amb caire de fortalesa. Al principi del segle XVII s’hi construí una segona nau al costat de tramuntana, i per unir-la interiorment amb l’antiga s’obriren dos grans arcs. El segle XVIII es feu una sagristia i una capella al costat de migdia. També podria correspondre a aquest moment l’alçament de l’absis.
Modernament, s’ha restaurat tornant-li el caràcter romànic.
La joia de més valor de l’església de Tavertet és la imatge gòtica d’alabastre de la Verge del Cor del segle XV. Va substituir a una altra imatge de la Verge, molt venerada a Tavertet, i que tenia un altar que el noble Berenguer de Tavertet amb la seva muller Berenguera i els seus fills Pere, Arnau i Berenguer, varen dotar ricament l’any 1320.
També tenia uns retaules barrocs que foren destruïts durant la Guerra Civil espanyola.
Com a curiositat, destacar la llegenda del Penitent de Tavertet i el diable, i l’edició de diversos goigs dedicats als sants de diverses esglésies i ermites del terme municipal de Tavertet.
Terme Municipal:
Tavertet
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 451910
Y: 4649444
Altitud:
876 metres
imatges
detall del seu interior
imatge Mare de Déu del Cor
mostra d’un Goig