Petita església situada en un entorn encantador. Dóna pau estar-s’hi una estona, contemplant les vistes del poble de Rupit.
Les primeres referències documentals de la capella daten del 1660. El temple és una edificació del segle XVII malgrat que estigui construïda d’una forma arcaica que la fa confondre amb una construcció romànica. El 1687 en tenia cura l’artesà Rafel Simó i Quatrecases. També s’hi van fer algunes deixes testamentàries cap a finals del segle XVII i principis del segle XVIII.
Durant la Guerra Civil Espanyola, el temple va ser profanat. El 1973 es reconstruí gràcies a la col·lecta realitzada entre els veïns del poble de Rupit a iniciativa de l’entitat Amics de Rupit. Va refer-se l’espadanya i la teulada i va retirar-se el revestiment interior deixant la pedra vista. També es van bastir els contraforts exteriors, just en el lloc on s’adossava la casa de can Domènec, espai de residència de l’ermità. Així mateix, s’enjardinà l’espai dels seus voltants i es col·locà una imatge de la santa bastida en pedra. L’ermita comptava amb dues imatges del segle XV: una de la Mare de Déu de Gràcia amb el Nen als braços i una altra de Maria Magdalena amb el seu nom identificat als peus. Són fetes d’alabastre i policromades, i estan custodiades al Museu Episcopal de Vic. L’any 1936 es destruïren un quadre i una imatge de Santa Magdalena, i una altra imatge de Santa Filomena.
L’església de Santa Magdalena de Rupit era considerada cap i casal de la bruixeria local i s’hi feien sàbats en les nits de lluna plena, conjurs satànics, saraus i gresques en els que intervenia el dimoni, per al·ludit i invocat. Les bruixes es reunien al Pla de Santa Magdalena dansant, cantant i bevent en cercle, al temps que un monjo vell tocava el flabiol, potser esperançat de poder participar-hi d’una manera més propera. Però quan el diable feia acte de presència, ell s’enduia les bruixes, i el monjo es quedava, per ordre del dimoni, posant-hi música, tot sol com un mussol.
la llegenda de la bruixa Tecla
La Tecla era el nom amb que era coneguda una bruixa de Santa Magdalena. Es conta que tenia llibres d’on aprenia a transformar-se amb tota mena d’animals. Un dia fou trobada pel cantó del Perer, a Pruit, i es transformà en guilla. Uns masovers, que havien vist on havia amagat la roba, li van prendre i, quan de nou dona, es va voler vestir, no la va trobar enlloc i se’n va tenir que tornar a Santa Magdalena tota nua, de pèl a pèl.
Terme Municipal:
Rupit i Pruit
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 455829
Y: 4652416
Altitud:
852 metres
imatges
detall del seu interior
imatges antigues