Les primeres notícies sobre la capella són de l’any 1166 i es continuen molt esporàdicament fins a finals del segle XIII. La documentació dels segles XVI al XVIII indica que Vallclara es convertí en un santuari, centre actiu de la pietat comarcana. En la seva capella es reunien en assemblea els homes de Querós, Castanyadell i Bancells, i en ella es feien documents, contractes i es prenien els juraments oficials.
Pertany al municipi de Vilanova de Sau i a la parròquia de Sant Andreu de Bancells.
Està orientada a llevant i crida l’atenció per la seva gran llargada. El portal d’entrada es troba la paret de migdia, i té un campanar d’espadanya de dos ulls, amb una campana. Consta que l’any 1729 s’hi va fer una gran reforma. La darrera restauració data del 1970, i el seu actual estat de conservació és bo.
És important destacar la imatge de la Mare de Déu de Vallclara, l’original de la qual es troba al Museu Episcopal de Vic. És de fusta policromada i data de la segona meitat del segle XIII. Al mateix museu hi podem trobar una segona imatge, aquesta d’alabastre, datada el segle XV.
En són una bona colla els goigs que trobem editats d’aquesta Mare de Déu. Per la seva antiguitat, és destacable el de l’any 1670.
Terme Municipal:
Vilanova de Sau
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 456454
Y: 4641698
Altitud:
1.017 metres