L’església romànica de Santa Maria del Castell de Besora fou consagrada l’any 898 pel bisbe Gotmar a petició d’Emma, filla de Guifré el Pilós i abadessa del monestir de Sant Joan de les Abadesses.
Es va reconstruir el segle XI sota la protecció del castell -avui en runes- que hi ha al seu costat. Hi destaca un interessant campanar quadrangular de tres plantes i el porxo, probablement del segle XII.
Durant el segle XVI es reformà i s’amplià amb capelles, fins que el dia 25 d’abril de 1838, segons un document de l’arxiu parroquial, es dinamità la teulada per evitar així que s’hi fortifiquessin els carlins.
S’atribueix a aquesta església la procedència del frontal d’altar d’Esquius.
Impulsades per la Fundació Privada del Conjunt Monumental del Castell de Besora, l’Associació dels Amics del Bisaura i ATICS SL, juntament amb l’Ajuntament de Santa Maria de Besora, la UAB i la Generalitat de Catalunya, s’han dut a terme diverses actuacions amb la finalitat de conèixer millor la història del monument i al mateix temps posar-lo en valor. D’una banda, s’ha pogut consolidar les parets de l’església per tal d’evitar-ne la degradació i, de l’altra, s’han realitzat estudis arqueològics i antropològics.
Aquests estudis han posat al descobert restes de diverses èpoques, d’algunes de les quals no se’n tenia cap notícia. En destaquem l’ocupació ja en època ibèrica entorn dels segles III-I aC. i algunes restes d’època visigòtica (segles VI-VII) i carolíngia (segles VIII-IX).
La següent època d’ocupació del turó, i ben remarcable, seria l’alta edat mitjana, i en concret sobre l’any mil, moment de vital importància per a la consolidació dels territoris de l’anomenada Catalunya Vella. És aquest moment que el Castell de Besora esdevé protagonista de la història, de la mà de Gombau de Besora, conseller actiu del govern de la Comtessa Ermessenda, la qual volgué viure els seus últims dies a Sant Quirze de Besora.
A finals de l’època medieval i aprofitant temps de pau (a mitjans del segle XIV), els senyors del Castell de Besora fan un canvi de residència i van a viure al Castell de Montesquiu.
I finalment, i ja en època molt recent, hi ha una important ocupació de tipus bèl·lic, durant les guerres carlines del segle XIX.
Són nombrosos els individus enterrats al voltant de l’església, tant de l’època carlina, com també de les èpoques anteriors, durant els segles que l’església de Santa Maria féu les funcions de parròquia dels habitants dels masos que conformen actualment el municipi de Santa Maria de Besora, això és fins a mitjans del segle XVIII, quan l’any 1759 es construí l’edificació de la nova església dins el nucli urbà de Santa Maria de Besora, i s’hi traslladà la parròquia.
També es poden trobar uns goigs editats a lloança de la Mare de Déu del Castell. Destacant, sens dubte, l’editat l’any 1670.
És important destacar la Fundació Privada Conjunt Monumental del Castell de Besora, creada amb el propòsit de gestionar aquest patrimoni, tant en la vessant de la investigació i restauració, com en la seva difusió i posada en valor.
La fundació compta amb la participació de l’Ajuntament de Santa Maria de Besora; propietari del terreny, que ha fet una cessió de l’ús i la gestió de la propietat a la fundació; l’empresa d’arqueologia ATICS S.L. i l’associació Amics del Bisaura (ADB).
La primera actuació d’aquesta Fundació va ser portar a terme el projecte de consolidació i restauració de l’antiga església de Santa Maria del Castell de Besora, i la consolidació dels murs i paviments trobats en les excavacions arqueològiques dels últims anys.
Aquestes actuacions s’han pogut dur a terme gràcies a les aportacions econòmiques rebudes per part de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i de la fundació americana Deseret Trust Company, encapçalada pel Sr. Brad Call que des del 2014 és propietari del mas Clarella, a Santa Maria de Besora i molt interessat pel territori, la seva història i sobretot per aquest conjunt monumental del castell de Besora.
Terme Municipal:
Santa Maria de Besora
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 438085
Y: 4663769
Altitud:
991 metres
video
imatges
llindes
any 2014, abans de la restauració
imatges antigues
goigs any 1670