Santuari situat a la vessant nord del Puig de les Tres Creus, d’estil noucentista amb influència barroca. Està format per dos edificis contigus diferenciats: l’església i l’habitatge de l’ermità.
Tal com ens explica Fortià Solà, els seus orígens són del segle XIII. L’any 1284, el torellonenc mossèn Marc Roca va fer erigir un petit oratori dedicat a la Mare de Déu. L’any 1402 el batlle Antoni Vinyes va deixar en testament la voluntat de convertir l’oratori en capella. L’any 1429 es va finalitzar la nova capella en estil romànic, i l’any 1443 s’hi va afegir un campanar d’espadanya.
Al segle XVIII es trobava en estat ruïnós i la capella va ser enderrocada i construïda de nou per iniciativa popular. Les obres van durar entre 1780 i 1805.
Entre 1923 i 1924 l’arquitecte Josep Maria Pericas va fer-ne una nova reconstrucció. Després de la guerra civil, quan va quedar tot el seu interior destruït i la imatge cremada, s’hi va fer una nova restauració tot finalitzant el campanar projectat per Pericas.
De la seva estructura interior, cal destacar els dos pisos de l’absis, un d’inferior amb una cripta i un de superior on hi ha el cambril de la Verge.
Respecta a l’origen del seu nom, els dos historiadors locals Parassols i Solà van discrepar. Resulta que a la llinda que l’any 1443 coronava el campanar s’havia aprofitat del primitiu edicle, i duia la inscripció “Oratori fet en MCCLXXXIV a cost de mossèn March de Roca prevera“. Pel doctor Parassols aquesta inscripció determina l’origen del mot Rocaprevera, però pel mossèn Solà l’origen del mot prové de la roca on creixia l’arbre pebrer, roca pebrera, espècie molt preuada aleshores i amb la qual es pagaven prestacions i servituds feudals. Les dues opcions semblarien versemblants.
L’aplec de Rocaprevera se celebra el tercer diumenge de setembre i és considerat la segona Festa Major de Torelló.
Sens dubte que Rocaprevera té una significació especial per a tots els torellonencs, És el seu principal centre de devoció mariana, lligat al seus records i un element totalment associat al seu paisatge.
Són una bona colla els Goigs que podem trobar editats de la Mare de déu de Rocaprevera.
Terme Municipal:
Torelló
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 438735
Y: 4654695
Altitud:
523 metres
video