És ben interessant i curiosa la història del temple romà de Vic.
Tot comença el mes de maig de l’any 1882 quan es procedeix a la demolició de l’antic castell dels Montcada i apareix per sorpresa entre els murs medievals l’estructura d’un temple romà del segle II dC perfectament conservat que es trobava “engolit” dins l’estructura del castell.
En el moment de la descoberta, el temple no es conservava íntegrament. Mantenia pràcticament senceres les parets del nord i oest de la cel·la, i només part de la paret del sud, mentre que el mur de l’est només es conservava al nivell dels fonaments. Tampoc es conservava el teulat.
Es trobà un capitell en el seu emplaçament original, concretament a l’angle de la cel·la format per les parets del nord i de l’est. Entre les runes, també es localitzaren diferents carreus reaprofitats per bastir l’edifici medieval i, sobretot, un fragment del fust d’una de les columnes de l’atri. Aquest capitell i el fragment del fust de columna foren molt valuosos per a la reconstrucció de l’atri, mentre que els carreus es reutilitzaren per a la reconstrucció de la cel·la, sobretot de la paret sud.
Per sort, un grup de prohoms vigatans va aconseguir parar les obres al mateix temps que comprar l’edifici als seus propietaris (Miquel Sans i Verdaguer -de Vic- i Jaume Casals i Siqués -de Barcelona-) que l’any 1880 l’havien adquirit per 6.250 pessetes mitjançant subhasta a l’Estat.
El 21 de juny de 1882 es va formalitzar la compra. Els vigatans Josep Antoni Torner, Antoni d’Espona, Joaquim d’Abadal, Francesc de Febrer, Martí Genís, Josep Serra Campdelacreu i el canonge Collell hi van fer front per crear una associació que esdevingué fonamental per al salvament i reconstrucció del temple.
El 29 d’octubre de 1882 es feu al Saló de la Columna de l’Ajuntament de la capital osonenca la sessió d’obertura de la nova Societat Arqueològica de Vic. El seu primer president va ser el canonge Jaume Collell. Finalment, el 12 de desembre de 1882 l’entitat va adquirir l’edifici per 6.920 pessetes. La idea inicial era la seva reconstrucció per destinar-lo posteriorment a museu arqueològic.
A partir d’aquí, s’actua en diverses fases -que s’allargaren fins a l’any 1959-, per a reconstruir l’estructura de parets i sostre de la cel·la, i la part del frontal amb l’atri, el fris, el frontó i la columnata.
Consta que l’any 1893 ja estava reconstruït i cobert la part de la cel·la. També operava com a Museu Lapidari, perquè s’hi va fer una exposició.
No va ser fins a l’any 1927 que es reprengué la reconstrucció del temple gràcies al Centre Excursionista de Vic -fundat setze anys abans-, i a l’aportació econòmica d’entitats i particulars. En un termini de tres anys s’erigiren les vuit columnes de l’atri, executades en pedra de Folgueroles, i es dedicaren a diferents vigatans, els cognoms dels quals es gravaren al fust de les columnes.
Començant per la banda de migdia, les columnes es dedicaren als germans Masferrer, al canonge Jaume Collell, al bisbe Josep Morgades, al bisbe Josep Torras i Bages, a l’arquitecte Josep Alemany, a Mn. Josep Gudiol i Cunill, a Josep Serra i Campdelacreu i a Narcís Verdaguer i Callís. La columna dedicada a Serra i Campdelacreu conté el fragment original de fust romà trobat l’any 1882.
I és en aquest moment quan el nom de Josep Maria Pericas apareix lligat al temple romà de Vic, perquè el mes de juny de l’any 1927 signa com a arquitecte el projecte de reconstrucció de les dues primeres columnes.
Es va tardar uns tres anys en la reconstrucció de les columnes. L’octubre de l’any 1927 la primera; l’any 1928 la segona, tercera, quarta i cinquena; l’any 1929 la sisena, setena i vuitena. I el dia 15 de juny de 1930 es va celebrar la festa d’inauguració de la columnata sencera.
Després va arribar la Guerra Civil Espanyola (1936-1939). L’impacte d’una bomba que va caure a prop del temple va provocar desperfectes a diverses columnes amb senyals que encara avui perduren.
El 29 de març de 1952 fou legalment constituïda la tercera associació cultural amb seu al temple romà: el Patronat d’Estudis Osonencs, l’actual propietari de l’edifici des del dia 12 de gener de 1977 -recordar que amb l’arribada de la Guerra Civil Espanyola s’extingiren tant la Societat Arqueològica de Vic com el Centre Excursionista de Vic-.
L’any 1957 es va iniciar la reconstrucció del frontó, la part del temple que faltava. Dos anys més tard, l’any 1959, quedà definitivament acabada la reconstrucció del temple romà de Vic tal com el coneixem avui en dia.
Any actuació:
1927
Terme Municipal:
Vic
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 438393
Y: 4642178
imatges
postals