Castell documentat el 914. Des del 1014 es té constància de la presència de la familia d’Enric d’Orís, del fill d’aquest, Amat Elderic i sobre el 1051 del nét Pere Amat a qui li va ser desposseït el castell per ordre dels comtes de Barcelona en favor de Guillen Ramón de Montcada.
Els treballs arqueològics endegats per la Diputació de Barcelona, realitzats al recinte del castell entre el 2000 i el 2006 van posar al descobert diverses dependències associades al seu recinte i van permetre recuperar l’estratigrafia del segle IX al segle XIX i posant de manifest l’important paper d’aquest recinte fortificat en la història medieval i moderna d’Osona.
També l’historiador Antoni Pladevall i Font considera que hi ha almenys quatre èpoques ben diferenciades de construcció: “a l’angle de ponent-migdia s’hi veuen restes de parets i la planta de la capella de Sant Pere, d’època romànica, probablement del segle XII; vers llevant, emparat per un mur gòtic tardà, hi ha una gran cambra, mig soterrada, de volta apuntada de tipus gòtic primitiu; i el mur més alt i ben concertat, de la banda de tramuntana, mostra diverses èpoques de construcció que s’estenen del segle XV al XVII”.
Segons el propi Pladevall, gràcies a una sèrie d’antics treballs i estudis realitzats, es por afirmar que el passat del castell d’Orís ha quedat prou aclarit i verificat, esdevenint un dels més privilegiats en la part d’estudis gràfics i arquitectònics.
Considera que el mèrit especial en aquest aspecte recau en l’arquitecte torellonenc Josep Maria Pericas Morros, que pel 1916 va aixecar-ne una magnífica planta arquitectònica, i a la vegada va descobrir uns estudis fets el segle XVII per uns espies francesos, de cara sens dubte, a ésser utilitzats en una guerra o invasió de la comarca de Vic.
El Sr. Pericas va descobrir aquest interessant document en la col·lecció J. Sanpere i Miquel de Barcelona, que el 1917 estava en poder del bibliòfil i col·leccionista Salvador Babra, qui l’hi va deixar treure una còpia publicada també per Mn. Fortià Solà en l’obra Història de Torelló (Vol. 2 pàg. 580). Tant el croquis com la seva descripció tenen un valor excepcional ja que permeten identificar cada estança de les runes actuals del castell. De cap altre castell en runes de la comarca d’Osona se’n té un document semblant:
RELACION DU CHATEAU DE ORIS CITUÉ A TROIS HEURES DE VIC SUR LA CHEMIN DE RIPOLS A L’ENTREE DE LA MONTAGNE:
A.- Chapelle
B.- Maison du fermier
C.- Sale
D.- Granje
E.- Demeure
F.- Cisterne
G.- Boulangerie
H.- Cuisine et laverie
I.- Entrée du Chateau
K.- Rampe
L.- Bergeriè
M.- Les estables
“Le chateau est sur le sommet d’une montagne en forme de pain de sucre la quelle est scarpe tout l’entour moins le costé de l’entree comme bon peut voir per la vue ci jointe. Le chateau nest dominé aucun hauteur voisine; les murs de l’euceinte sont de trois et quatre pieds d’espaisseur. Les bastiments sont edonés contre ces murs comme on le feut vois par les plan et il… que le partie de muralle au dessus de la porte on il aye parapet, tout le reste est en toit.
Les batiments sont en bon estat.
A és la chapelle voutée. BB és la maison de fermier on ya trois chambres bones et le dessus de mesme. CC est la salle et un cabinet et en dessous sont les escuries voutées et an dessous de la quelle est la celler vouté tout enpierre de taille. F est la cisterne qui est manvous etat a present. G est la boulangerie. H sont las cuisines et laverie. I porte ordinaire. K est la rampe a escaliers. L est une…
Ces batiments dans l’occasion suffiront pour loger 200 hommes et 25 cheveux. Comme ce chateau est a l’entrée de la plaine de Vic il semble quil serolt a propos de le conserver pour y mettre une garnision”.
- Traducció al català:
RELACIÓ DEL CASTELL D’ORÍS SITUAT A TRES HORES DE VIC, SOBRE EL CAMÍ DE RIPOLL, A L’ENTRADA DE LA MUNTANYA:
El castell està situat al capdamunt d’una muntanya en forma de pa de sucre, la qual està escarpada per tot el voltant, menys pel costat de l’entrada com es pot veure pel croquis aquí adjunt. El castell no està dominat per cap altura veïna; els murs del recinte fan entre tres i quatre peus de gruix. Els edificis estan aplacats contra els murs tal com es veu pel plànol i, excepte la part de la murall a sobre la porta, on hi ha les defenses, la resta està coberta amb teulada.
Els edificis estan en bon estat. A és la capella amb volta. BB és la casa del masover on hi ha tres cambres bones i a dalt igual. CC és la sala i un quartet i a sota hi ha estables amb volta i un graner. F és la cisterna que ara es troba en mal estat. G és la fleca. H són les cuines i l’aigüera. I la porta ordinària. K és la rampa amb escales. L és una cleda…
Aquests edificis si fos necessari serien suficients per allotjar 200 homes i 25 cavalls. Com que aquest castell es troba a l’entrada de la plana de Vic sembla que seria convenient conservar-lo per posar-hi guarnició.
Terme Municipal:
Orís
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 435687
Y: 4656570
Altitud:
751 metres
video