Dins la caminada clàssica per pujar a Bellmunt des de Sant Pere de Torelló, l’anomenat camí vell, hi ha tres punts de referència: el Padronet, la Font Vidranesa i l’Alsina Grossa.
Però mentre estava fent la recopilació de relats antics d’aquesta pujada pel camí vell, em va cridar molt l’atenció que en cada una de les descripcions es feia referència, i de manera destacada, a un altre punt del camí anomenat Còdol Foradat, una gran roca caiguda de la muntanya que allà havia quedat. Amb la particularitat, destacada, que tenia una petita bauma en la seva part inferior, on s’hi podia encabir, fins i tot, una persona.
I és clar, calia trobar-lo. La veritat és que desconeixia la seva ubicació exacta. Els relats deien que es trobava al costat del camí, just després de passar la Font Vidranesa. Ja havia intentat localitzar-lo alguna vegada però sense èxit. No hi havia manera. Vaig pensar que amb la construcció de la carretera, o bé havia quedat fora de l’actual traçat del camí, potser tapat i cobert de vegetació, o simplement s’havia fet malbé durant els treballs d’arranjament.
Va ser un dimecres d’estiu que vaig pujar a dinar a Bellmunt. Resulta que hi ha una colla d’amics, jubilats, que cada dimecres hi pugen a peu, i hi dinen. En són més, però que jo conegui hi ha en Manel Font de Sant Pere de Torelló (segurament qui més sap de Bellmunt en l’actualitat), l’Estanis Sala i en Josep Bassaganya de Torelló. M’hi vaig acostar per fer-la petar, i els vaig preguntar si encara existia el Còdol Foradat. I tant! van contestar, ha quedat just al costat de la carretera. I em van concretar la seva ubicació exacta.
Aquesta és la ubicació: si ens situem a la Font Vidranesa i, en comptes de seguir pujant per la carretera ho fem per la drecera que s’enfila pel seu darrere, just quan tornem a trobar la carretera, la gran roca, el Còdol Foradat, queda a la nostra dreta. S’ha de pujar uns 15/20 metres per la carretera, i a la banda esquerra el trobarem.
Així que, baixant de dinar, el vaig poder trobar. A més, els amics amb qui havia parlat a dalt a Bellmunt, n’havien baixat abans que jo, i s’havien entretingut a netejar les herbes del forat inferior perquè em fos més fàcil veure’l. Moltes gràcies!
Terme Municipal:
Sant Pere de Torelló
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 441371
Y: 4660886
Altitud:
989 metres
i aquesta és la transcripció de tres antics relats que parlen del còdol Foradat:
1.- excursió Centre Excursionista de Catalunya
excursió feta pel Centre Excursionista de Catalunya els dies 1 i 2 de febrer 1903, diu així:
“Varem pujar al Padronet, petit pilar aixecat sobre un precipici y que conté una capelleta ab una imatge.
Als tres minuts se passa per la font Vidrianera, de la que brolla abundant doll d’aigua, y desde quin punt se contemplen grandiosos espadats.
Desde aquí fins al peu de l’ermita començàrem a trepitjar neu. Passàrem pel còdol foradat, grossa roca que forma en sa base una petita còva, y al dèu minuts arribàrem al peu de l’Alsina grossa, arbre que, segons la tradició, fa més de mil anys que fou plantat.”
2.- llibre mossèn Anton Vila i Sala
en el llibre de mossèn Anton Vila editat l’any 1904, on, fins i tot, hi ha una fotografia i una poesia molt bonica:
” Des de la Font Vidranessa, quina ayga te mala anomenada, no perqué no sigui tant bona com totes les demés fonts d’aquesta encontrada, sino perqué alguna vegada ha fet mal á algun imprudent que n’ha begut estant cansat y fatigat de la pujada; desde aquesta font Vidranessa, repeteixo, ab a uns 5 minuts més es troba lo célebre Códol foradat, gros penyal que jau á la vora del camí junt ab tres ó quatre d’altres de més petits, estimbats tots de la costa ó montanya.
Res te de particular aqueix códol, si no es lo forat que li dona nom, y la forma d’una cabanya ó petita cova; no obstant encara que no creyem pas que tingui cap classe de importancia arqueológica ni que sigui cap dolmen, ni monument antich, per la anomenada que te en donem una mostra”
3.- llibre Ramon Vinyeta
en el llibre “Bellmunt” de Ramon Vinyeta editat el 1949, on també hi consta un dibuix del Còdol Foradat, hi ha escrit:
“0,50 m. – Font Vidranesa. Raja arran del camí, en un bell replanet enmarcat per uns alteroros pollancs i altre arbreda. Sobre aquest replanet s’ha disposat recentment una altra plaça; la font brolla en el mur que separa ambdós replans, i és ara de molt cómode assoliment.
Al costat de la font hi ha un refugi capaç per unes vint persones, que en cas de mal temps ofereix un apreciable servei. Ha estat recentment reconstruït.
En el replà superior s’estan fent les obres de construcció d’un pedró coronat per una petita capella en la qual tindrà estada una imatge de la Verge de Lourdes. Tant l’escultura com tot el monument són obra d’Agustí Pinyol, un conegut santperenc que és un especialista en obres d’art obtingudes a base d’elements fornits directament per la naturalesa. Les despesses de construcció van a càrrec del senyor Raul Herneta, de Buenos Aires.
El conjunt de l’indret fa que sigui un lloc a propòsit per a interrompre l’ascensió i recobrar alè per a reprendre el camí muntanya amunt.
Còdol foradat, a la dreta i a prop del camí. Grossa penya despresa de la cresta de la muntanya; té una petita bauma a la part inferior, on poden encabir-se dues persones.“