Sota del Puig de la Força hi ha una columna natural de pedra que s’anomena popularment “El dit d’en Serrallonga” arran d’una llegenda de la qual aquest és protagonista:
“Una vegada en Serrallonga estava reunit amb els seus homes a la balma prop del castell de Cornil. Començà una discussió entre ell i un dels seus lloctinents més joves. No es posaven d’acord amb el repartiment del botí.
La discussió va anant pujant de to i el jove lloctinent, al final, va desafiar en Serrallonga. Aquest s’aixecà de cop i traient-se la daga va respondre la provocació.
La destresa que tenia amb les armes va fer que ràpidament guanyés el combat. Amb un sol cop de daga li va tallar un dit al jove provocador. Mentre el lloctinent es revolcava de mal, en Serrallonga va agafar el dit sangonós i d’una revoltada el tirà cingles avall.”
Des de llavors que el vistós monòlit de pedra que hi ha sota el Puig de la Força se’n diu el Dit d’en Serrallonga.
El record de la presència d’en Serrallonga en aquest singular lloc encara es repeteix en una segona i popular llegenda del Collsacabra.
En el cim del Puig de la Força hi queden unes poques restes de la pedra de l’antic castell de Cornil i també un forat excavat en la roca, una mena de cisterna, que la tradició ha convertit en l’antiga presó de la fortalesa. Segons la llegenda en aquesta presó en Serrallonga i els seus haurien tingut amagat l’amo de can Bac de Collsacabra, quan el varen segrestar per a demanar-ne un rescat:
“L’amo del Bac de Collsacabra tornava a Pruit acompanyat pel rector d’aquesta parròquia. Després d’acomiadar-se del capellà i prop de la casa del Bac, en un lloc conegut com a roures de l’amo, un escamot de trabucaires d’en Serrallonga el segrestà. Varen dur-lo al castell de Cornil, situat sobre el Puig de la Força de Tavertet, tancant-lo dins la presó, i, un cop fet això demanaren un rescat d’una mesura rasa d’unces d’or.”
Font: Serrallonga 1640
Terme Municipal:
Vilanova de Sau
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 449389
Y: 4647720
Altitud:
668 metres (aprox.)