La baixada de les aigües al pantà de Sau ha permés arribar fins a aquesta petita construcció. Així ens ho deixa molt ben explicat, com sempre, l’amic Albert Blanch en una de les seves rutes (la núm. 421) a Wikiloc:
“Es tracta de les runes d’un antic obrador anomenat el “molí de la Pólvora”, a la llengua de pantà que hi ha entre el Serrat de Collformic i la Baga de Villaret.
De la seva existència en parlava Artur Osona en les seves guies excursionistes de 1898, com també en Quirze Parés en el llibre “Despoblació rural i masies del Collsacabra” pàg. 290, on explica: “Opinem que en aquest cas no seria un molí com els normals, sinó un obrador que en certa manera es beneficiava de la força hidràulica per les mòltes dels materials adients per la fabricació de la pólvora.”
S’arriba al terra de fang sec de la llera, amb grans blocs de roques blanquinoses al costat de diversos trams de parets de pedra seca, en bon estat de conservació.
També encara dempeus es veu l’estructura feta amb blocs carrejats de pedra, on hi havia el passadís amb el rodet i el forat del carcabà, per on sortia el doll d’aigua que accionava l’enginy.
Pel posicionament se suposa que era amb roda de pales vertical i l’aigua era de circulació inferior, transmetent l’eix un moviment axial a l’arbre amb les lleves, proporcionant cops alternatius a les maces que picaven el material dins els morters.
Com la pólvora és un explosiu perillós, la preparació i trituratge es devia fer a petita escala per limitar el risc de deflagració. Els materials que es molien eren el salnitre, el nitrat de potassi, sofre i carbó vegetal.”
Terme Municipal:
Tavertet
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 446470
Y: 4649576
Altitud:
411 metres