Antic pou de glaç situat a Torelló, a la obaga de la casa de Puigbacó i a tocar la via del tren.
Són ben poques les referències històriques que ens han arribat relacionades amb aquest pou de glaç.
Una d’elles és al Diario de los viajes hechos en Cataluña, escrit l’any 1787 per Francisco de Zamora Peinado, qui aleshores ostentava el càrrec de alcalde del crimen (uns dels títols que tenien els magistrats en aquell moment a l’Audiència de Barcelona) que va deixar editats diversos diaris dels seus viatges per Catalunya. Concretament el dia 21 d’agost de 1787 va visitar Torelló i, curiosament, fa esment d’aquest pou de glaç quan escriu a la pàgina 32: “Hay en San Felio una tradicion de que introdujo el uso de la nieve y su conservacion en el Pozo, que a un tal Cerquias que de este pueblo se traslado a Valencia donde se extendio generalmente“.
La segona referència és de mossèn Pau Parassols i Pi en el seu llibre San Felio de Torelló, la vírgen de Rocaprebera y san Fortian, de l’any 1876, quan escriu: “Existian, además, en este siglo en el interior del pozo de nieve, cuyos restos se observan junto al manso Puigbacó, término de S. Felio, otras piezas fénicoceltas llenas de geroglificos ó carácteres simbólicos, las que demostraban haber pertenecido á otro edificio anterior á la época romana, durante la cual la familia Vacconia construyó dicho pozo, el primero en su clase en la España Tarraconense, segun otra inscripcion de carácter romano que se leía en el mismo”, i més endavant continua dient: “…se dejó arruinar el pozo, llegando á crecer un árbol entre los escombros; y ahora, ya nada resta de las piezas, las que borradas, ó recubiertas de lodo, han parado á ser convertidas en grava para solidificar la nueva carretera de S. Felio á S. Pedro de Torelló”.
Sembla ser que durant anys les restes del pou foren objecte de visita per part de buscadors de tresors locals. Pels volts de 1970, el propietari de la casa de pagès, aprofitant que havia de construir una bassa per la granja de porcs de la casa, i cansat de les continues visites, va acabar d’enderrocar la part més visible de les runes fins aleshores existents.
Fins tampoc fa molts anys, l’emmagatzematge de gel i de neu a l’hivern, per vendre’n durant l’estiu, es feia en pous situats en llocs on nevava molt o bé en paratges ben protegits del sol. Amb el temps, aquest comerç va generar una indústria rural força important per satisfer necessitats específiques: conservació d’aliments, medecines, disposar de begudes fresques, etc.
Avui dia allà segueix la bassa, ara sense utilitat. Les seves mides són d’aprox. 6 metres de llargada per 3 metres d’ample, i una fondària de 1,80 metres.
Terme Municipal:
Torelló
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 439720
Y: 4656097
Altitud:
514 metres