Al pantà de Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà, els efectes de la sequera del període 2022-2024 també hi són ben presents. Feia molts anys que el pantà no havia arribat a un nivell d’aigua tan baix.
A causa d’aquesta sequera, es pot tornar a veure La Reial Foneria de Sant Sebastià de la Muga, una antiga fàbrica d’armes, construïda a mitjan segle XVIII i que normalment es troba sota les aigües del pantà.
La colònia de Sant Sebastià de la Muga, que pertany al terme municipal de Sant Llorenç de la Muga, es va construir al costat del riu, i va ser destruïda pels francesos durant la Guerra Gran (1793-1796).
La Real Fundición de Hierro Colado de San Sebastián de la Muga fou en el seu moment un referent capdavanter a tot l’estat espanyol en el procés dels alts forns per a la fosa de ferro colat. N’hi havia de similars a Eugui (Navarra) i a la Cavada (Cantàbria).
Aquests primers alts forns disposaven d’uns sistemes molt potents d’introducció d’aire -grans manxes hidràuliques- per arribar a la temperatura de fusió.
Cèsar August Torras (1851-1923), pioner de l’excursionisme català, quan a principis del segle XX visità l’emplaçament el descrivia així: “Comencen a trobar-se les primeres edificacions arruïnades de les grans instal·lacions que havien existit per a l’elaboració de municions. Era l’entrada forta del recinte. Se va seguint per damunt la vora esquerra del riu […] Van trobant-se entre els camps de conreu, els trossejats edificis de la Farga Reial. No ofereixen cap aspecte artístic. Donen sols a comprendre la gran importància que tindria aquesta fàbrica amb ses nombroses i consegüents instal·lacions de magatzems, forges i polvorins”.
Al voltant de tot el conjunt d’instal·lacions hi podem trobar les restes de l’ermita de Sant Sebastià.
Terme Municipal:
Sant Sebastià de la Muga, terme municipal de Sant Llorenç de la Muga
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 484637
Y: 4687225
Altitud:
140 metres
video