A les afores de Torelló existien diverses bòbiles i teuleries que s’encarregaven de fabricar de forma artesanal materials per a la construcció: teules, rajoles, totxos, cairons, etc.
En direcció Manlleu, hi havia la teuleria de Seinàs, avui totalment desapareguda. Va estar operativa entre els anys 30 i finals dels 60 del segle XX sota la direcció de Joan Morató Font i família.
Les teuleries d’aleshores estaven compostes per un forn d’obra on es coïen les peces, i per una xemeneia que servia per evacuar els fums de la combustió del forn. Al voltant del forn hi havia uns coberts i uns espais amplis a l’aire lliure que servien d’assecadors. La teuleria necessitava estar situada en una zona rica en argiles, la seva matèria primera.
El procés de l’obra cuita començava amb l’extracció d’argila del subsòl, que es portava amb carros fins al peu del forn. Després s’agafava l’argila i es ficava dins uns motllos de fusta amb la forma que es volia donar a la peça. Seguidament s’arrengleraven les peces al sol, sobre una capa de sorra per evitar que s’enganxessin al terra, i es deixava que s’assequessin durant alguns dies. Quan les peces eren del tot eixutes ja podien entrar al forn, i en sortir estaven llestes per fer-se servir.
Terme Municipal:
Torelló
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 440318
Y: 4653974
Altitud:
530 metres