Vagi per endavant que el que a continuació s’explica és fruit d’una informació oral rebuda, no contrastada. Però que per la seva versemblança val la pena deixar-ne constància.
S’explica que dins el recinte de la capella de la Mare de Déu de Lourdes, que es troba a l’entrada de la fàbrica de can Trinxet a Sant Quirze de Besora, s’hi troben unes peçes arqueològiques provinents de l’antic monestir de Ripoll. Concretament les que formen part del que vol semblar una mena de púlpit davant les escaletes que pugen cap al lloc on es troba enfilada la imatge de la Mare de Déu de Lourdes.
Si busquem informació relacionada amb el monestir de Ripoll, trobem que durant la primera Guerra Carlina, concretament el dia 9 d’agost de l’any 1835 va ser saquejat, cremat i pràcticament derruït. Fet que juntament amb un decret d’exclaustració va obligar els monjos a abandonar el monestir.
Sobre això, es troba documentada la següent informació: “Amb el temps, l’edifici a poc a poc es va anar esfondrant: el 1847 va desaparèixer una part del claustre, i el 1856 la torre del palau abacial. A més, el palau abacial i d’altres edificis monacals van ser considerats pedrera i les seves pedres van ser venudes a particulars“.
Recordem que els orígens de la fàbrica de Can Trinxet es remunten als anys 1883 i 1895 quan la societat Carrogio, Trinxet i Cía. va comprar l’antiga fàbrica de la Verneda fundada l’any 1858 per Josep Domingo.
Per tant, aquesta coincidència en el temps podria ser la raó del perquè unes restes del monestir de Ripoll van anar a parar a mans d’un particular que posteriorment es van utilitzar per la decoració d’aquesta capella de Sant Quirze de Besora.
Caldria, però, fer un rigurós estudi tècnic per constatar que l’estil arquitectònic i origen d’aquestes peçes puguin tenir relació amb el monestir de Ripoll.
També valdria la pena fer algun tipus d’actuació protectora sobre les mateixes doncs el fet de que estiguin a la intempèrie fa que presentin un estat de conservació lamentable.
Terme Municipal:
Sant Quirze de Besora
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 435289
Y: 4661577
Altitud:
569 metres