De l’existència del molí de Puigbacó se’n tenen referències concretes. Fortià Solà en parla en la seva Història de Torelló (vol. 1 pàg. 111) quan diu: “Molí de Puigbacó, a ell es refereixen, sembla, les restes de construccions que existeixen encara al peu del tren i que toquen el riu”.
Continua fent referència al fet que el molí ja s’esmenta en una donació que consta en uns pergamins del segle XIII de l’Arxiu Parroquial de Torelló. En data 22 de març de 1222 “Jo, Bertran, sacerdot de Sant Feliu, dono a vós Arnau de Bacó, sacerdot de la mateixa parròquia, una peça de terra, amb els budingos de Sant Feliu, davant dels molins d’en Pere Bacó…”.
Més clar és el document també de l’Arxiu Parroquial de Torelló de l’any 1455 on “Joan Vilarrasa, de Sant Pere, procurador de l’honorable Pons de Malla, arrenda a Narcís Masdeu, de Torelló, per quatre anys i pel preu de vuit florins anuals, el molí de Puigbacó, fariner i draper, en el qual no hi ha de fer més obres que “sotsbarbes los lavadors y folrar les masses i clavies“, i per a la resclosa no ha de comprar “conyeres ni pots”, i en la casa no hi ha de fer res”.
Dit això, ja no trobem cap més referència al molí de Puigbacó.
Per tant, si no se sap la ubicació exacta d’on es trobava, tampoc es pot afirmar que les restes que es troben al costat del pont del tren i quines imatges acompanyen aquesta fitxa siguin les del molí.
L’estructura que trobem semblaria correspondre a un mur de contenció d’aigua (per una bassa potser?), amb una obertura central de sortida o recollida d’aigua. Dic sortida o recollida perquè tant podria servir per recollir les aigües provinents del torrent d’Amalrich, com un desviament de les aigües del Ges. Al terra del riu Ges s’observen restes de forats per suports d’un mur.
Dit això, despista la inscripció que hi ha a l’arc d’aquesta finestra: 1774. I alhora, per allà mateix hi baixava el llarg canal de Malianta. Per tant, i des del desconeixement, potser les restes que trobem podrien obeir més a l’estructura d’un reforç d’entrada d’aigua cap al canal de Malianta. Cal recordar que la presa d’aigua d’aquest molí es trobava riu amunt, força allunyada del molí de Malianta, obligada pel poc desnivell que el Ges té en aquell tram concret de riu.
Podria ser, també, que el molí de Puigbacó fos a la riba esquerra del riu?
Esperem que algun dia es pugui resoldre el misteri d’aquesta construcció. De fet, el mateix Solà ja deixa obert el dubte quan diu: “Molí de Puigbacó, a ell es refereixen, SEMBLA, les restes de construccions que existeixen encara al peu del tren i que toquen el riu”.
Ubicació:
al riu Ges
Terme Municipal:
Torelló
Coordenades UTM:
Zona: 31T
X: 439511
Y: 4656203
Altitud:
511 metres