Marededéu “Espona”
Autor: anònim
Any: finals del segle XIII
Ubicació: l’original s’exposa al Museu Episcopal de Vic (ref. MEV 9692)
Mides: 72 x 26 x 15 centímetres
Tècnica: fusta d’àlber blanc tallada i policromada
L’escultura presenta Maria asseguda al tron amb el Nen damunt el genoll esquerre. A diferència d’altres marededeus romàniques, aquesta ha conservat una policromia antiga consistent en túnica vermella, mantell blau, vel blanc i una corona colrada amb imitació de pedreria, al dessota de la qual se n’entreveu una altra, amb els rostres d’un rosat més viu, túnica verda, mantell vermell i vel blanc amb vores vermelles. Res no impedeix que ambdues capes pictòriques siguin medievals o fins i tot romàniques.
El nom d’Espona se li ha donat perquè se’n desconeix la seva procedència. La talla va ingressar al Museu Episcopal de Vic l’any 1958 com a part del llegat de Santiago Espona. No se sap quin és el seu origen, però les semblances amb certes imatges del bisbat d’Urgell i concretament cerdanes, com per exemple la marededeu d’Ix, podrien indicar que fou obrada en un taller de la Cerdanya.
Recordem que Santiago Espona Brunet (Barcelona 1888-1958) va ser un important empresari, col·leccionista d’art, bibliòfil i mecenes català que va reunir una important col·lecció d’art i de llibres. No va tenir descendència directa i el seu llegat va anar a parar a diferents museus catalans: Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu Episcopal de Vic, Museu Arqueològic de Barcelona, Museu Marítim i la Biblioteca de Catalunya. En vida va subvencionar la restauració del Monestir de Sant Joan de les Abadesses.