La imatge actual de la Mare de Déu de Bellmunt, una petita i preciosa icona mariana de 22 cms. d’alçària, és una imatge gòtica d’alabastre i feta avançat el segle XIV; per tant, no és la primera imatge de les donacions o deixes testamentàries del segle XIII.
Sembla ser, doncs, que abans de l’imatge actual n’hi havia una altra d’època romànica. La seva petitesa fa pensar que el primitiu santuari devia ésser un pedró o una petita capella. La primera vegada que es fa esment a la imatge és en un inventari de l’any 1438.
En la imatge la Mare, asseguda, va vestida amb un túnica cenyida de coll rodó semblant al de la túnica del Fill. Porta un mantell recollit a la falda, amb uns plecs plenament gòtics. Porta el cap cobert per una capellina que només deixa veure els cabells pel costat de la cara. El Fill, que faldeja, reposa la seva mà dreta sobre la de la Mare. Ambdues imatges porten una poma a la mà.
Era costum vestir la Mare de Déu. L’any 1639 ja es deia que tenia un bon joc de mantells, corones i vestits.
La imatge original es troba custodiada a l’església de Sant Pere de Torelló. Cada any, el dilluns de Pasqua, s’hi celebra el tradicional aplec.