A vegades, sense saber el perquè, apareix l’atzar per donar-te un cop de mà.
Era el dimarts dia 15 de març de 2015 quan em va trucar en Xavier Vilar dient que repassant l’edició digital del diari ARA li havia cridat l’atenció un reportatge sobre desapareguts de la Guerra Civil Espanyola, i on es parlava sobre la seva identificació.
Per a nosaltres, aquell reportatge va ser la clau que ens va servir per a encaminar de forma correcta tot el procés. Sobretot per saber de l’existència d’uns registres Oficials, amb uns protocols d’actuació establerts que sens dubte ens podien ajudar a tenir una actuació estructuradament correcta, amb rigor i serietat.
En aquest reportatge signat per la periodista Sílvia Marimon, es parla de la memòria històrica. Fa referència a la presentació per part del Sr. Miquel Puig, aleshores director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament de la Generalitat de Catalunya, d’una actuació a realitzar sobre dues fosses comunes a la serra de Riés.
Ens va cridar l’atenció el que manifestava el Sr. Puig quan deia que la Generalitat tenia la ferma voluntat política de reconèixer les víctimes enterrades en territori català, amb la identificació genètica de les restes que es recuperin perquè és un acte d’una gran transcendència. I afegia: estem parlant del dret fonamental d’unes persones que han sigut oblidades o deixades de banda durant molt de temps.
Eren exactament les mateixes raons i els mateixos objectius que a nosaltres ens feien moure.
Calia, doncs, localitzar aquest departament de la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans per saber si en els seus registres hi constava alguna informació sobre el militar republicà del Puig, o si uns familiars s’hi havien dirigit demanant informació sobre un desaparegut en temps de guerra a Torelló.
Anant a buscar-ho a l’amic, confident i consultor Google va ser relativament senzill de trobar. Una vegada vam tenir l’adreça electrònica on dirigir-nos, tocava actuar.